VELÜNK TÖRTÉNT...  2021. április 14.      897
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Élet látássérültként Kispesten

Kispesten, a XIX. kerületben dolgozik közösségi civilszervezőként Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) képviseletében.

bernat-puchnyak

Kispesten már 2013 óta működik „lámpás” tevékenység, ahogyan a VGYKE megbízásából nevezik a közösségi civilszervezőket. Tagjaik létszáma 50 fő. Zsuzsanna és István feladatai közé tartozik többek között, hogy tájékoztatják a tagokat az aktuális lehetőségekről (pályázatok, Láthatárbolt akciók, stb.), és segítenek különböző ügyeik intézésében. Közösségi civilszervezőként változatos programokat szerveznek tagjaiknak, Zsuzsanna erről így nyilatkozik: „A pandémia előtt havi rendszerességgel tartottunk klubfoglalkozásokat. Minden hónapban a 3. csütörtökön találkoztunk tagjainkkal és vendégeinkkel a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumban. Ezenkívül kulturális programokat is szerveztünk. A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény és a Nagy Balogh János Kiállítóterem kiállításait látogattuk, valamint szobornéző sétákon vettünk részt.”

A lámpások az önkormányzattal is szoros együttműködésben vannak, és jó viszonyt ápolnak. Kispest Önkormányzata 2016. június 3-án Futár-távirányítót adományozott a XIX. kerületben állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező látássérülteknek. A Futár-távirányító az önálló közlekedésben nyújt értékes segítséget. Alkalmas a megfelelően felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél elhelyezett lámpák hangosítására, amennyiben a lámpát erre alkalmassá tették. A készülék a hangszóróval ellátott Futár-kijelzőkön lévő feliratokat egyetlen gombnyomással felolvassa, valamint az M4-es metrónál az éppen üzemelő mozgólépcsőt hangjelzéssel segít megtalálni. Kispest Önkormányzata évenként egy alkalommal biztosít autóbuszt számukra, így messzebbre is tudnak kirándulást szervezni.

Különbféle területeken működnek együtt a lámpások a kerülettel, Zsuzsanna mindezekről így számol be: „Több éve érzékenyítünk. Rendhagyó osztályfőnöki órákra került sor a KMO-ban, melyre egyesületünket, a VGYKE-t hívták foglalkozást tartani kisiskolások részére. Elsődleges célunk, hogy interaktív, elfogadást segítő foglalkozás keretében, a gyerekekhez közelebb vigyük a „fogyatékkal élők” mindennapi élethelyzeteit, megkönnyítve ezzel a kommunikációt és a segítségnyújtást. Kutyás kollégánktól mindent megtudhattak a vakvezető kutyákról, és a velük való közlekedésről. A foglalkozás során azt próbáltuk tudatosítani a gyerekekben, hogy nem sajnálatra van szükségük a fogyatékkal élőknek, hanem olyan emberekre, akik tudják kezelni a helyzetet, nem ismeretlen számukra a segítségnyújtás fogalma, nem félnek odamenni egy fogyatékkal élő emberhez. Bízom benne, hogy sikerült és lesz folytatás! Ezenkívül kitelepülünk és érzékenyítünk Egészségnapokon, Városünnepen, és a Mihály-napi búcsúban.”

A kerület alpolgármestere, Vinczek György elmondta, hogy az akadálymentesítési kérdésekben igyekeznek kikérni a hozzáértők véleményét, és számítanak a tanácsaikra. A lámpások többször is voltak már területi bejáráson, hogy elmondják véleményüket az akadálymentesítést illetően. Az egészségügyi intézmények a kerületben mindenki számára hozzáférhetőek, bár még idén lesz egy nagy beruházás az SZTK-t illetően. Teljesen átszervezett ellátási hálózat lesz, új diagnosztikai egység, valamint egynapos sebészet. A kerületben a művelődési házak, civil épületek mind akadálymentesek. Ami pedig a bankokat és egészségügyi szolgáltatásokat illeti, mindenhol van vezetősáv kialakítva, de várakozás közben segítséget kell kérni, ugyanis a kijelző nem meghangosított. Az alpolgármester úr elmondása szerint az egyik legnagyobb probléma, amivel sajnos még nem tudtak foglalkozni, az önkormányzat épületének akadálymentesítése. Azonban jelenleg is próbálják kihozni a maximumot a helyzetből, ugyanis a földszinten alakítottak ki irodákat, és amennyiben fogyatékkal élő ügyfél érkezik, akkor a hivatali személy tudja a földszinten, egy privát irodában fogadni. Vinczek György alpolgármester úr hangsúlyozza, hogy a problémákat, kéréseket illetően, sőt magát az igény megfogalmazását fontos, hogy megkapja az önkormányzat. És erre is kéri a civil szervezeteket, hogy legyenek bátrak ebben az ügyben, hiszen ők elsősorban a tagjaikat képviselik, őket szolgálják ki, nekik segítenek ezekkel a törekvésekkel.

A közlekedésben sokat segít a Futár távirányító, és több helyen van beszélő jelzőlámpa is a kerületben, egészen pontosan 12 átkelő van meghangosítva. A teljesség igénye nélkül csak néhányat felsorolva, de a részletes lista megtekinthető a BKK honlapján: Vak Bottyán utca - BKV végállomás, Sibrik Miklós út - Vak Bottyán utca - Szabó Ervin utca, Üllői út - Báthory utca - Szabó Ervin utca, Ady Endre út - Tálas utca. A meghibásodott közlekedési lámpát a jarokelo.hu oldalon lehet bejelenteni. Kispesten látszik, hogy az önkormányzat komolyan veszi a civilszervezetek munkáját, és a lehetőségekhez mérten folyamatos az akadálymentesítés a kerületben.

Nagy Fruzsina
VII. kerületi közösségi civilszervező