VELÜNK TÖRTÉNT...  2021. november 16.      607
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Hazai sakkozók sikerei a VI. Ádám György Emlékversenyen

Az idén hatodik alkalommal megrendezett Ádám György sakkemléktornát a megszokott keretek között és színvonalon sikerült tető alá hozni. A játékosok visszatérhettek a kispesti Chesscom Hotel konferenciatermébe, és a viadal ismét nemzetközivé bővült. A november 5-7. között tartott eseményre három országból négy klub érkezett (sajnos az egyik lengyel csapat a verseny előtt egy nappal lemondta a részvételt a vírus miatt).

Hazai sakkozók sikerei a VI. Ádám György Emlékversenyen
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Így is 8 négy fős gárda jelent meg a megnyitó ünnepségen, melyen Vinczek György alpolgármester és Kapás Róbert a 100 éves Magyar Sakkszövetség főtitkára mondott beszédet, és emlékezett meg Ádám György sakkmunkásságáról. A Barcza Gedeon SC részéről Grimm György sportköri elnök és főszervező, valamint rutinos stábja hívta csatába az ifjúsági sakkozókat, akik rapid tempóban körmérkőztek egymással. A fő tornán egyoldalú magyar sikerek születtek, hiszen a hazai csapatok foglalták el az első négy helyet. A kupáért szoros küzdelem folyt, végül holtverseny alakult ki a Pénzügyőr és a vendéglátó egyesület, a BGSC között, melyet a több csapatgyőzelmi pont döntött el az előbbiek javára. A Sárkány DSE harmadik helyezését a TFSE nem tudta veszélyeztetni, miközben a két szlovák, a lengyel és a szerb együttes alaposan leszakadt az első négytől. A tábladíjak elnyerésében sem jutottak sikerélményhez a külföldiek, ám a kiegészítő programokban vigasztalódhattak: a grundgolf, a darts és a lézerlövészet nagyrészt az ő sikerüket hozta. Az esti villámversenyt az ország legerősebb 14 éves sakkozója, Palczert Mátyás nyerte magabiztosan, Demjén Márk és a szlovák Bulej Matej (aki a szimultánban legyőzte nagymester ellenfelét) előtt. A jó hangulatú háromnapos tornát a Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központban tartott komolyzenei hangverseny és egy állófogadás zárta.

A rendezvény nem jöhetett volna létre a Visegrad Funds támogatása nélkül. A programok lebonyolításához, a verseny díjazásához és a vendégek kiszolgálásához a Kőbányai Sportszövetség, a Kispesti és a Kőbányai Önkormányzat, valamint az OTP Bank, a Magyar Sakkszövetség és a BEAC, továbbá a vendéglátó Chesscom Hotelen kívül a Bujdosó Székely vendéglő járult hozzá jelentős mértékben.

Barcza Gedeon SC