VELÜNK TÖRTÉNT...  2021. december 07.      428
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fogyatékos Emberek Világnapja és Önkéntesek Világnapja

A Fogyatékos Emberek Világnapját az ENSZ 1992. évi kezdeményezésének megfelelően december 3-án ünnepeljük.

A jeles nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira, az értük való társadalmi összefogás szükségességére. Ez a világnap a siketekről, beszédhibásokról, autistákról, látássérültekről szól, bizonyítva azt, hogy társadalmunk milyen sokszínű.

A Csillagok Napközi Otthonának ellátottjait ez évben az ünnep alkalmából kreatív foglalkozással köszöntöttük. 13 ellátottunk részvételével zajló alkotó foglalkozás - melynek megtartására "Tündéri Orsolyát" kértem fel - jó hangulatban telt.

Az ellátottak különösen jól érezték magukat. Lelkesek voltak, az általuk készített fonálmadárkáknak még nevet is adtak. A kollektíva pedig kedvet kapott arra, hogy a későbbiekben az évszakváltásnak megfelelően újabb madarakat készítsen.

csillagok

Önkéntesek Világnapja
Az ENSZ közgyűlése 1985. december 17-én határozott az önkéntesek világnapjának megünnepléséről, 2002. november 26-án pedig felkérte a kormányokat, hogy anyagilag is támogassák az önkéntességet, melyet az emberek egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében, személyes akaratból végeznek, anyagi ellenszolgáltatás nélkül.

A másokon való segítés társadalmi munkája a másik fél számára hozzáadott értékként jelenik meg, mely különösen fontos akár a rászorulók szocializációja, oktatása során, vagy az idősek magánya, passzivitása ellen.

Az önkéntesség irányulhat új tudás megszerzésére, a szabadidő hasznos eltöltésére, az önismeret fejlesztésére, de akár a hagyományos polgári értékek, szolidaritás, családi indíttatás megtartásához, Az önkéntes személy örömmel ad azoknak, akiknek nincs, valamint segít azoknak, akiknek szüksége van a segítségre.

Ez évben a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat a járványügyi veszélyhelyzet miatt csak virtuálisan tud megemlékezni az Önkéntesek Világnapjáról.

Az önkéntes munkatársainkat emléklappal köszöntjük:
- Bartha Anikó zenepedagógust, a Segítő Kéz Kispesti Dalkör vezetőjét,
- Nick Árpád erőművészt, a Nick Árpi Mozgásmatiné vezetőjét,
- Oláh László elnököt, a Kispesti Senior Egészségmegőrző és Sport Egyesület vezetőjét,
- Pereszteginé Gaál Zsuzsanna mozgásterapeutát.

Köszönjük áldozatos munkájukat, kitartásukat, és bízunk benne, hogy a pandémiát követően ismét közösen tudunk dolgozni.

Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat