VELÜNK TÖRTÉNT...  2022. november 21.      414
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Idősek hónapja

A Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat egész októberben kiemelt programokkal kedveskedett a kerületben élő időseknek.

Az ENSZ 1991. évi közgyűlésének javaslata szerint október 1-je az Idősek Világnapja, amikor Magyarországon is ünnepségekkel, és színes programokkal emlékezünk meg a környezetünkben élő idős emberekről. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet az idősek problémáira, és középpontba helyezze a méltóságteljes öregkort.

Az Idősek Világnapja központi ünnepségünket Kispesti Önkormányzata, valamint a Pannon Menza Kft. támogatásával 2022. szeptember 28. napján 13.00 órától a KMO Művelődési Központ és Könyvtárban tartottuk meg. Rendezvényünkön az intézmény ellátottjai mellett, a kispesti nyugdíjas és civil szervezetek tagjai, valamint meghívott vendégeink is részt vettek.

Idősek hónapja
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

A megnyitót Balázs Piroska igazgató tartotta, melyet Arató Gergely Kispest-Kőbánya országgyűlési képviselőjének ünnepi beszéde követett. Dr. Hiller István képviselő úr üdvözletét Hegedűs Judit moderátor olvasta fel. Az idős meghívottak tiszteletére Tiszta kabaré, avagy a Rádiókabaré gyöngyszemei című szórakoztató műsor hangzott el, olyan jól ismert művészek előadásában, mint Nyertes Zsuzsa, Tunyogi Bernadett, Bodrogi Attila, Gyurity István. A konferanszié a kabarészerző Kövesdi Miklós volt.

Hagyományőrző kirándulásaink

Klubtagjaink részére az intézmény akadálymentesített kisbuszával több alkalommal kirándulást szerveztünk. A szabadidős programoknak a napsütéses őszi időjárás is kedvezett.

segito-kez-oktober20221121-02

Illyés Gyula: Derűs öreg (részlet)
Korunk, igaz, lejárt. De csak most kezdem én
ízlelni az aszú síkos kis csöppjeit.
Dagadt lábunk tipeg… de fürge kis szemem
kereng, mint víg kopó, a friss szoknyák körül.

segito-kez-oktober20221121-04

A Kertvárosi és a Wekerlei Idősek Klubjának tagjai október 13. és 20. napján a Veresegyházi Medveotthonba, míg a Zöld Diófa Idősek Klubjának ellátottjai október 18. napján a Magyar Zene Házába, és a Városligetbe látogattak el.

segito-kez-oktober20221121-03           

„Nem sokat ér ha magunknak dalolunk,
Szebb ha ketten összedalolnak
Aztán mind többen, százan, ezren
Míg megszólal a nagy harmónia
Amiben mind egyek lehetük
Akkor mondhatjuk majd csak igazán;
Örvendjen az egész világ!”
Kodály Zoltán

Kispesti Alzheimer Café októberi programja

Október 26-án a Kispesti Alzheimer Café keretében a demencia okairól, a megelőzés lehetőségeiről és Alzheimer betegséggel való „együttélésről” hallhattak előadást az érdeklődők Czernyné Szabó Anita részéről.

"Mind addig, míg nem érzünk rokonszenvet és szeretetet minden embertársunk iránt,
nem mondhatjuk, hogy megértettük az erkölcs törvényét." (Mahatma Gandhi)
                        
Megöregedni egyszerű, csak sokáig kell élni hozzá. A tudomány és technika vívmányainak köszönhetően egyre tovább élünk, így Földünk népessége együtt öregszik bolygónkkal.

A Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat munkatársai a szociális munka eszközeivel elősegítik, hogy a generációk között nőjön a szolidaritás, csökkenjen a rászoruló embertársaink kiszolgáltatottsága, elmagányosodása, a magukra maradt időseknek pedig megfelelő ellátást, és szeretetteljes, kulturált, környezetbarát közösséget biztosítanak.

Munkánkkal, tevékenységünkkel e nemes cél érdekében permanensen és preventíven szolgáljuk az arra rászorulókat.

Ehhez kívánok minden ellátottunknak jó egészséget, hiszen; az öregség valójában nem az élet vége, hanem a koronája.

„…Öröm jónak és egészségesnek lenni, ám
még nagyobb öröm szolgálni tudni…” (Gabriella Mistral: Szolgálat)

Balázs Piroska igazgató
Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat

A megnyitót Balázs Piroska igazgató tartotta, melyet Arató Gergely Kispest-Kőbánya országgyűlési képviselőjének ünnepi beszéde követett. Dr. Hiller István képviselő úr üdvözletét Hegedűs Judit moderátor olvasta fel.