VELÜNK TÖRTÉNT...  2023. július 05.      631
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Dorombolo tehetségműhely a Mézeskalács oviban

A 2022/2023-as nevelési évben is szerveztünk tehetségműhelyeket tanköteles korú óvodásaink számára. A Miniszterelnökség megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2021-2022. évi cselekvési programja alapján nyílt pályázatot hirdetett (NTP-SPEC-22) A speciális fejlesztést célzó programok támogatására 2022. tavaszán. Ezen a pályázaton is jól szerepeltünk a „Doromboló” zenei tehetségműhelyünkkel. A komplex tehetséggondozó program magas szintű megvalósításához 5.000.000 Ft támogatást kaptunk.

Dorombolo tehetségműhely a Mézeskalács oviban
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

A program rövid bemutatása:
Az előzetes beválogatás során 10 tanköteles korú gyerek került be a Doromboló zenei intra- és interpeszonális komplex tehetséggondozó műhelybe.

Első élményszerző programunkat a Magyar Zene Házába szerveztük, ahol zenepedagógus által vezetett foglalkozáson vettünk részt a gyerekekkel. A nemrég megnyitott létesítményben mi voltunk az első óvodás csoport, aki ilyen szervezett foglalkozáson részt vett. Jól felkészülten, mesébe ágyazva kaphattak igényes zenei élményeket a gyerekek. Lehetőségünk volt bejárni a csodálatos, nemzetközi építészeti díjakat is elnyert épületet a Városligetben. A kültéri hangszerekkel felszerelt parkot is örömmel fedezték fel a gyerekek. Levezetésképp a városligeti óriási és korszerű játszótéren játszhattunk. Ez csodálatos élményalap volt a zenei műhely megkezdéséhez.

Hetente egy alkalommal folytatódott a műhelymunka. A 30 órás programot úgy állítottuk össze, hogy figyelembe vettük a gyerekek erős és fejlesztendő oldalát. Kiegészítő tevékenységekkel, lazító, hangulatjavító játékokkal egészítettük ki a kb. egy órás foglalkozásokat. Személyiség- és képességfejlesztésük érdekében a komplex foglalkozásokkal nem csak zenei oldalukat, hanem az egyéni és társas kapcsolataikat, anyanyelvi és digitális kompetenciáikat is megcéloztuk. Drámapedagógiai játékokat is segítségül hívtunk a hatékonyság érdekében. Kreativitásukat, önkifejezésüket is gyakran mozgósítottuk. Zenei képességeik fejlesztését ritmusjátékokkal kezdtük. Ez az oldaluk az erősségükként jelent meg, így hamar sikerélményhez jutottak és motiváltságuk erősödött. Gazdagításképp megismerkedtek a ritmuskottával, játékos megjelenítésben, sok mozgással hamar megtanulták „olvasni” azt. . A pályázatból ritmushangszer készletünk is bővült, változatosan tudtuk ezeket használni.

Minden foglalkozáson játszottunk dalos vagy énekes játékokat. Olyanokat választottunk, amiket a hétköznapokból nem ismerhettek, így ezzel is gyarapítottuk a dalkészletüket. A halláspercepciójuk fejlesztése volt a másik fő fejlesztési irány. Ehhez a pályázat révén nagyon sok eszközt tudtunk beszerezni. Újdonság volt a tubafon, amit a színes kottafüzet segítségével hamar sikeresen meg tudtak szólaltani. Dallamcsengővel, metalofonnal is egyszerű gyerekdalokat próbáltak előcsalogatni. Korszerű auditív eszközök is segítették a fejlesztést. Bluetooth hangszórókat, mikrofonokat, fülhallgatókat is sikerült beszereznünk. Ezzel minőségi hangzást biztosítottunk a zenehallgatáshoz, tánchoz, ismeretterjesztő anyagokhoz. Tabletteket is hasonló célokhoz használtunk a pályázat révén.

Kiegészítő tevékenységekhez is rengeteg anyagot és eszközt tudtunk venni. A foglalkozások végén így gyakran sor került egy kis kézműveskedésre.

Ebben a tanévben nagyon sok élmény- és lazító programot valósíthattunk meg. Eljutottunk a Magyar Zene Házába, kétszer a RAM Colosseumba Táncszínházba, a Mesemúzeumba, egész napos kirándulásra a Szigethalmi Vadasparkba. Az óvodába érkező művészeti programok finanszírozását is segítette a pályázat. Járt nálunk kétszer a Majorka Színház és Rajzos dalolással is megörvendeztettük a gyerekeket.

A műhelymunka lezárásaként a szülőkkel közös programot szerveztünk. A hagyományos pünkösdölő ünnepségen a többi tehetségműhely mellett a Dorombolósok is bemutatkoztak egy zenére komponált ritmuskoreográfiával. A vidám délutánon kézműves és ügyességi játékokat is teljesítve járhatták be a „Doromboló ösvényt” szüleikkel a gyerekek, megmutatva, hogy mennyit fejlődtek képességeik. A napot fergeteges táncházzal zártuk, melyen a szülők is nagy számban vettek részt. A muzsikát és népi játékokat a Napraforgó együttes biztosította számunkra.

A rengeteg zenei, digitális eszköz, a drámajátékhoz vett bábok, anyagok a következő tanévekben is hasznosulnak majd. Minden gyerek számára elérhetőek lesznek, segítik az óvodapedagógusok munkáját.

Köszönjük a támogatást!

Kispesti Mézeskalács Művészeti Modell Óvoda 

nemz-teh-prog02