VELÜNK TÖRTÉNT...  2015. május 07.      847
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ez történt áprilisban a könyvtárban...

Ezek voltak felnőtteknek és gyerekeknek szóló programjaink a kispesti Üllői úti könyvtárban 2015. áprilisban.

tokhinto 

Tökhintó meseest - napnyugtához és teához
Tökhintó meseestet tartottunk a kispesti Üllői úti könyvtárban 2015. április 22-én. Történeteket hallgattunk "napnyugtához és teához", azaz a program fontos eleme volt a gőzölgő gyümölcstea, s a jókedv. Ez a programsorunk kifejezetten felnőtteknek szól, hiszen olyan mesék is előkerülnek, amik nem gyerekeknek íródtak, s már csak az est hosszúsága is több türelmet igényel a hallgatóságtól. Vendégünk ezúttal Hajós Erika volt, aki a hat asszonyról mesélt, akik felmentek a Holdba. Ez a rövid, de megrázó mese Pápua Új-Guineából származik. Lovranits Júlia Villő megint madaras mesét hozott, amit igazi, szép madártollakkal illusztrált. Kondorkeselyűről szólt az izgalmas mese. Varga-Fogarasi Szilvia arról mesélt, miért sós a tenger, Nagy Enikő pedig egy hosszú és kalandos keleti mesével örvendeztetett meg minket.

 zarandoklat

Zarándokúton - Görögország
A Kispesti Szerb Önkormányzat, a Szerb Fővárosi Önkormányzat, a Fővárosi Szerb Kulturális Klub és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kispesti Üllői úti könyvtára szervezésében 2015. április 23-án élménybeszámolót és útifilmeket hallhattunk, láthattunk a 2013-as görögországi zarándoklatról, mely ortodox keresztény és I. világháborús emlékhelyek világába röpített minket. Felfedeztük Korfut, a Meteorákat és Szalonikit is. Az est díszvendége Szerbia Köztársaság Nagykövete, Őexc. Rade Drobac volt, s jelenlétével megtisztelt minket Vinczek György alpolgármester úr. A filmvetítést Rusz Boriszláv vezette be, a filmet Jordan Radovan készítette. A rendezvényt baráti beszélgetés követte.

 afrika

Bevezetés a hagyományos afrikai művészetek világába
2015. április 30-án Dr. Kármán Marianna előadásában különféle hagyományos afrikai művészetekkel ismerkedhettünk. A hagyományos viseletektől a tárgykultúrán át a zenéig széles körből merített az előadó. Ismét elcsodálkoztunk Afrika sokszínűségén, amit egy nép, a jorubák kulturális sokféleségével is szemléltetett. Az előadás végén rooibos teát kóstoltunk, és kipróbálhattuk az autentikus hangszereket.

 kezmuves

Mesés kézműves - Borsószem hercegkisasszony - Zöldségek készítése
2015. április 3-án Mesés kézműves programunkon meghallgattuk a Borsószem hercegkisasszony meséjét, majd kartonból és papírból zöldségeket és húsvéti díszeket készítettünk.

 otletelok

Ötletelők - tésztanyaklánc, zöldségbarkácsolás
2015. április 10-én Ötletelők klubunkon megint a kreítivitásé volt a főszerep, zöldségekből barkácsoltunk díszeket, és tésztából fűztünk nyakláncot, karkötőt. Egyedi munkák készültek, és éhesek sem maradtunk.

 konyvtarossag

Mesterségem címere - Könyvtárosság
2015. április 17-én Mesterségem címere-sorozatunk keretében a könyvtárossággal ismerkedtünk, hazai vizeken evezve. Készítettünk könyvecskét igazi könyvkötő technikával, aminek címet adtunk, és be is szakoztuk jó könyvtáros módjára.

Varga Lilla, FSZEK kispesti Üllői úti könyvtára