VELÜNK TÖRTÉNT...  2017. április 12.      1,015
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Verstemplom és Kávészünet a Költészet Napján

A Magyar Költészet Napja alkalmából, József Attila születési évfordulója előtt tisztelegve, immár harmadik alkalommal rendezett Költészet-napi programot a KMO. Az idén éppen a napján, azaz április 11-én volt az esemény, amikor is verstemplommá alakult a művelődési ház, este pedig a Kávészünet Együttes adott fergeteges élő koncertet.

Verstemplom és Kávészünet a Költészet Napján
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

A Magyar Költészet Napját 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. A KMO Művelődési Ház harmadik éve szervez programokat az ünnep kapcsán. Az idén 13 és 17.30 óra között, kortól függetlenül várta a versszerető szavalókat, látogatókat, költőket, mondják el kedvenc verseiket. Sokan éltek az alkalommal. A versmondók között sokan voltak, akik saját verssel készültek. Papírról, vagy a technika vívmánya adta lehetőségként: mobiltelefonról is többen olvasták fel a verstemplomba hozott költeményüket, de voltak, akik gitárral érkeztek, sőt, egy versszerető füttyel dalolta el a megzenésített verseket mindenki ámulatára. Érdekes színfolt volt, amikor a gyermekek, felnőttek közös szavalásba kezdtek, vagy a gitár aláfestő zenéjére együtt énekelgettek. A kispesti Hungária úti kollégium kisdiákjai saját költeményeikkel lepték meg a látogatókat, ami különösen meghatónak bizonyult. Amikor éppen nem állt ki senki a színpadra, a versszerető közönség a nagy színészóriások szavalatait hallhatta a háttérben, ami ugyancsak felemelő volt, a csend magáért beszélt.

A Költészet-napi program másik részében este a Kávészünet Együttes élő koncertjére került sor. A közismert versek megzenésítéséről nevezetes zenekar fergeteges hangulatot teremtett, a hallgatóság sokszor szavalta a verseket a dallamokra, vagy felállva ringatózott a ritmusra.

P. Tóth Erzsébet, KMO