VELÜNK TÖRTÉNT...  2018. június 12.      2,492
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Meglepően jó volt a film!

A Holnap/Demain című francia dokumentumfilmet vetítette az Átalakuló Wekerle az önkormányzattal közös kísérleti projekt részeként, június elején, a kispesti Városházán.

Meglepően jó volt a film!
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Az Önkormányzatok Átalakulásban nemzetközi kísérleti projekt civil szervezetek és önkormányzatok hatékonyabb együttműködését célozza, annak érdekében, hogy lakóhelyünkön fenntarthatóbb változások valósulhassanak meg. A projektben, nyolc másik országgal közösen vesz részt az Átalakuló Wekerle és Kispest Önkormányzata.

A Holnap című filmet egy a Nature magazinban 2012-ben megjelent, a bioszféra állapotváltozásáról szóló tanulmány ösztönözte. E szerint az emberiség, ha nem változtat drasztikusan életmódján, 2040 és 2100 között eltűnhet. A film készítői választ kerestek arra, hogyan maradhat Földünk élhető, hogyan biztosíthatunk gyermekeink számára egy boldogabb világot. Sok jó, működő, innovatív, a valós hétköznapok részévé vált példát találtak szerte a világban arra, mit tesznek helyi közösségek mindezért. Hogyan fejlődhet a helyi gazdaság, demokrácia, várostervezés, energiatermelés, oktatás, úgy, hogy közben az emberek boldogabbak.

A filmvetítésre kispesti civil szervezeteket, szerveződéseket, helyi vállalkozásokat, az önkormányzat munkatársait, képviselőket, a klímaváltozásra választ keresőket hívtak, és vártak.

Vinczek György alpolgármester a vetítést megelőző rövid köszöntőjében elmondta, Kispest sok mindent tesz már most a holnapért. Jó példaként említette a közösségi kerteket, melyek könnyen követhető példát adnak a környezettudatos életmódra.

Az Átalakuló Wekerle részéről Tracey Wheatley köszöntötte a résztvevőket, majd kérte őket, előrevetítve ezzel az este további történéseit, gondolkozzanak el: mi az, ami bekerülhetne a filmbe a helyi példákból, illetve mi az a filmben látottakból, melynek megvalósulását szívesen látnák Kispesten.

A film megtekintése utánremek hangulatú, csoportos beszélgetésekre, lelkes együttgondolkodásra került sor. A beszélgetésekben nemcsak az derült ki, kinek mi a szívügye, miért dolgozik, és mitől működhetne ez még jobban, hanem az is, milyen lehetőségeket látunk, milyen kezdeményezéssel tudnánk lakóhelyünkön hatékonyabb változást elérni. A közös gondolkozás folytatódik, a projektről szándékaink szerint rendszeresen szeretnénk beszámolni.

Átalakuló Wekerle Szervezői Kör