VELÜNK TÖRTÉNT...  2018. július 02.      699
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Összefoglaló a tehetséggondozó programról

Összefoglaló az NTP-OTKP-17-0049 számú tehetséggondozó pályázati program megvalósulásáról. A 2017/2018-as nevelési évben is tehetségműhelyekben vehettek részt óvodánk tanköteles korú gyermekei. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program keretében „A hazai és határon túli óvodai tehetség kibontakoztató programok támogatása” címmel pályázatot írt ki 2017-ben a köznevelési intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatására.

Összefoglaló a tehetséggondozó programról
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Nagy örömünkre ezen a pályázaton a „Kenderkóc műhely” népi kismesterségeket gyakorló tehetséggondozó programjának magas szintű megvalósításához 1.000.000,- Ft támogatást kaptunk.

Élményszerzésként szeptemberben a Szentendrei Skanzenbe a „Szabad a gazda?”című programra látogattunk el a gyerekekkel. A továbbiakban heti rendszerességgel szerveztük a térbeli-vizuális – interperszonális, intraperszonális képességek fejlesztésével – foglalkozásokat.A gyermekek kilenc népi kismesterséget sajátítottak el. A csuhézást, gyékényezést, fazekasságot, gyertyakészítést, szövést, játékkészítést, bőrművességet, vesszőfonást és nemezelést. A különböző technikáknak köszönhetően a specifikus képességek magasszintű fejlődése mellett személyiségük is nagyfokú változáson ment keresztül. Áprilisban ismét ellátogattunk a Szentendrei Skanzenbe egy újabb gazdagító-lazító múzeumpedagógiai foglalkozásra.
A gyerekek részéről pozitív visszajelzés volt számunkra, hogy minden héten nagyon várták a műhelyfoglalkozásokat, egész évben lelkesek és motiváltak maradtak. Ez fontos volt számunkra, mert a fejlesztés befogadása csak ilyen légkörben valósulhatott meg hatékonyan.

Programunk lezárásaként tehetségnapot tartottunk óvodánkban, amelyre minden érdeklődőt szeretettel vártunk. A szülők gyermekükkel közösen nagy érdeklődést mutattak a számukra felkínált rafiából készíthető virág kaláris iránt, melynek elkészítéséhez elengedhetetlen volt az együttműködés. A felnőttek élvezték, hogy belekóstolhattak a népi kismesterségek világába, a gyermekek pedig annak örültek, hogy szüleik is részt vehettek az alkotásban.

A pályázati támogatásból beszerzett anyagokból, eszközökből, közvetett módon minden gyerek részesülhetett és a jövőben is hasznunkra lesz, hiszen a hétköznapi vizuális foglalkozásokon is tudjuk használni ezeket, így jelentősen gazdagodott általa óvodánk.

Kispesti Mézeskalács Művészeti Modell Óvoda

emmi02 emet nemz-teh-prog02