VELÜNK TÖRTÉNT...  2018. december 10.      937
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Akadálymentes program a Városházán

A kispesti Városházán jártunk Siklós Zsuzsannával és Mohay Orsolyával (Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény) december 4-én. Siklós Zsuzsa gyűjteményvezető a Városház tér és a Városháza múltjáról és jelenéről mesélt, aztán Mohay Orsolya művészettörténész mutatta be Harasztÿ István és a Nikmond Bea munkáit.

Akadálymentes program a Városházán
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

A kispesti Városháza aulájában két, állandó jelleggel kiállított műtárgy várja a belépőket, a városházi időszaki kiállítások mellett. Mindkét művész Kispest díszpolgára is egyben, kerületünk jeles alkotói, akik országos elismertségnek örvendenek, sőt, Harasztÿ István, Kossuth-díjas kinetikus szobrászművész a nemzetközi művészeti szcénának is megbecsült tagja. Nikmond Beáról és Harasztÿ István szobrászművészekről van szó tehát. Mindketten ugyanannak a művészgenerációnak a tagjai, a Dési Huber körben kezdték tanulmányaikat, mindkettőjüknek az a Laborcz Ferenc volt a mestere, aki életének egy részében Kispesten, a Wekerle-telepen élt és alkotott. (Ezt volt lakóházán egy emléktábla idézi meg).

Először Harasztÿ István, Áramláskapcsolatok című 2004-es munkáját tekintettük meg. A nagyméretű, falra szerelt alkotás rengeteg különféle vezetékből és kapcsoló elemből épül fel, melyek hol összetalálkoznak, összesűrűsödnek, hol szétválnak, ahogy a társadalmi kapcsolatok vagy a személyes érintkezések. A kapcsolatok kiépítését kívülről irányítják, piros és zöld lámpák jelzik a szabad áramlás lehetőségét, vagy annak tiltását.

Nikmond Beáta labradorit Figurája 1987 körül készült és került be a kispesti Városházára. A posztamensen álló női alak, kezeit hátul összekulcsolva, zárt lábakkal egyenesen előrenézve áll. Letisztult formavilága és anyagának kellemes, hűs érintése mindenkinek nagyon tetszett. Mindkét művészeti alkotás akadálymentes, ami külön öröm volt számunkra.

Bejuthattunk az épület különleges zárt kertjeibe is. Az épület egyik kis udvarán idén nyáron az ott dolgozók két falfelületet is megfestettek. Victor Vasarely Május című festményét vitték fel a szürke házfalakra, melynek vidámsága, és nagy mérete fölöttébb imponáló volt.

A másik udvar valódi botanikus kert többféle növénnyel, virággal. Csörgedező patakkal, kis tóval, benne aranyhalakkal, tavirózsával. Hatalmas, több évtizedes babér meggyfával a partján. Elhatároztuk, hogy visszajövünk nyáron, amikor teljes pompájában ragyog.

Köszönjük Siklós Zsuzsának és Mohay Orsolyának ezt a különleges programot! Ismét sikerült a vakoknak és gyengénlátóknak élvezhetővé, láthatóvá tenni a kiállítást.

Bernát Zszsanna  közösségi civilszervező,
VGYKE – Kispest Lámpásai