VELÜNK TÖRTÉNT...  2019. november 05.      561
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az 1956-os forradalom emlékét idézték

A Romák Felzárkóztatásáért Egyesület október 18-i klubösszejövetelén 1956. októberi napjait idézték fel a résztvevők.

Az 1956-os forradalom emlékét idézték
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

A forradalommal kapcsolatos emlékek, vélemények egymásnak ellentmondók: az emberek különbözőképpen élték és ítélték meg az eseményeket. A Romák Felzárkózásáért Egyesület klubdélutánján is megvolt rá az esély, hogy összecsapnak az egymással szembenálló indulatok. S hogy az összejövetel végére a kölcsönös bizalmatlanság és előítéletesség oldódott, abban egyaránt szerepe volt a higgadt, tárgyilagos történészi megközelítésnek, a téma türelmes, együttes körbejárására ösztönző moderálásnak és a levetített filminterjúnak, melyben az elbeszélő a személyes érintettségét, alapállását világosan érzékeltetve, és mégis indulatmentesen idézte fel 14 éves kori tapasztalatait a kommunista diktatúra idejéről és a boldog októberi napokról.

A történelmi eseményeket emberközelbe hozó dokumentumfilmet Trencsényi Klára készítette, benne Fülöpné Weltz Mária kamaszkori naplója alapján idézte fel elsősorban a zsarnokságot megtestesítő Sztálin-szobor ledöntésének önfeledt pillanatait. A film megtekintése után az eseményt Hosszú Gyula történelemtanár helyezte kontextusba, felidézve a forradalom előzményeit és az októberi napok történéseinek összefüggéseit.

Az egyesületnek ilyen mozgalmas klubdélutánja rég nem volt. A vitatott téma sok embert foglalkoztat, főként az idősebb nemzedékből. Személyes élményeiket és történelmi olvasmányokból szerzett naprakész ismereteiket sokan megosztották a többiekkel. Az egyik hozzászólásból az is kiderült, hogy – mivel a forradalomban sok cigány is részt vett – a megtorlás időszakában több cigány zenésztől megvonták a működési engedélyt.

Az élénk beszélgetés még „záróra” után is folytatódott az utcán...

Romák Felzárkóztatásáért Egyesület