VELÜNK TÖRTÉNT...  2019. december 17.      956
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Bolyai VegyÉsz Napok

21. alkalommal rendeztük meg a három napos természettudományos találkozót december 9-21 között.

Bolyai VegyÉsz Napok
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Ebben az évben a kémia tantárgy kapott központi szerepet. Iskolánkban a diákok szeretik a kémiát, vonzza őket a kísérletek látványa, azok megfejtése. Minden évben több tanuló választ vegyipari szakközépiskolát. Első nap a Bolyai-emlékhelyünkön helyeztek el az osztályok virágot. Több napig tartó online vetélkedőt hirdettünk meg Bolyai János életéről, munkásságáról. A győztesek értékes ajándékot kaptak. A kérdésekre 93 tanuló válaszolt. Szőke Zoltán, iskolánk egykori diákja Hobbim, a természet címmel tartott kötetlen beszélgetést az ötödikeseknek. Igényes demonstrációs gyűjteményét, preparációit is magával hozta. A beszélgetés egyszerre volt tudományos és modell értékű. A következő napon szerveztük meg a kerületi, pestszentlőrinci komplex természettudományos versenyt. 8 iskola vett részt 10 csapattal, a bolyaisok versenyen kívül indultak. Közel 80 gyerek egész délelőtt a természettudományok rejtelmeivel és nehézségeivel foglalkozott. Csapateredmények: 1. Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium, 2. Kandó Téri Általános Iskola 3. Kispesti Gábor Áron Általános Iskola.

A harmadik napon két programot is kínáltunk az érdeklődő hetedikeseknek és nyolcadikosoknak. Az egyik: a kispesti Deák-laborban biokémiai kísérleteket mutatott be a gimnázium biológiatanára, Fodor Andrea. A másik: a gyerekek a kőbányai Richter Gedeon Gyógyszergyár kutatóinak vendégei lehettek.

A hagyományos Bolyai-napok programjaival igyekeztünk felhívni a figyelmet a természettudományokra. Nemcsak elméletben, gyakorlatban is. Egykori diákunk – a rovarok iránti érdeklődése, tudása nagy érdeklődést váltott ki. A kutatók munkája egy gyógyszergyárban – a továbbtanulás jövőképét villantotta fel. A Bolyai-napok idei fő szervezője: Mikófalvi Péter volt.

Röhrig Éva igazgató
Bolyai iskola