VELÜNK TÖRTÉNT...  2020. december 11.      794
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sikeres volt a természettudományos szakkör

Sikeresen lezárult a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban a Nemzeti Tehetségprogram pályázatának keretében megvalósított 2019-es természettudományos szakkör.

   01deak-szakkor2012    

A hagyományokhoz hűen az iskola érdeklődő diákjai tavaly szeptember óta azzal töltötték péntek délutánjaikat, hogy megismerjék a víz fizikai, kémiai tulajdonságait, mindennapi életünkben betöltött szerepét.

A szakkör résztvevői megismerkedhettek a vízzel kapcsolatos szakmákkal, bepillantást nyerhettek a hajózás alapjaiba, többek között a vízen alkalmazott KRESZ szabályokba. Alkalmanként – lazításképpen – történelmi, irodalmi vagy éppen zenei kitekintést is tettek.

A járvány ezt a programot sem kímélte, ezért tavasszal, a digitális oktatás bevezetésekor kérdésessé vált, hogy minden elemében megvalósítható lesz-e, de az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő engedélyt adott rá, hogy a tanárok és a résztvevő diákok a járvány első két hulláma között, nyár végén, kora ősszel befejezhessék a megkezdett munkát.

Szintén a járványhelyzet eredményezte azt, hogy idén a szakkörhöz kapcsolódó természettudományos tábor nem a programsorozat lezárásaként, hanem annak féltávján, augusztus végén valósult meg.

A hosszú távollét után a gyerekek még nagyobb lelkesedéssel vágtak bele az újabb kalandba Tiszafüreden, ahol kezdésként elsők között kerékpározhattak át a nem sokkal korábban átadott új kerékpáros hídon a Tisza-tó felett.

A tábor második napja egész napos kenuzással telt, a kormányosoknak nehéz dolguk volt, mert többször vadregényes csatornákon kellett ügyesen irányítaniuk a hajókat.

02deak-szakkor2012

A földön, vízen, levegőben elv alapján, a biciklizés és kenuzás után a fiatalok a pályázat keretében beszerzett drónok segítségével madártávlatból is szétnézhettek a környéken.

Végül zárásként saját készítésű tutajt készítettek, melyhez az ötletet folyóvizeink egyik aktuális problémája, a PET palackokkal kapcsolatos környezetszennyezési gondok szolgáltatták.

Faanyag és PET palackok segítségével készítették el a járművet, amit később egy fürdőzés keretében vízre bocsátva, annak terhelhetőségét is vizsgálat alán vonták.

Az idei tanév elején a szakkör ismét visszatérhetett az iskolába. Bár a járványügyi előírások és a szükséges elővigyázatosság miatt kicsit megváltozott körülmények között, de még az újabb digitális oktatási rend bevezetése előtt sikeresen lezárult az egész éves munka.

Kispesti Deák Ferenc Gimnázium

 03deak-szakkor2012