KISPEST DÍSZPOLGÁRAI   2012. április 26.

2003 - Kocsis József

(1914 - 2011)

kocsis-jozsefIváncsán született. Családja 1912-ben költözött Kispestre, s a háborús éveket követően végleg itt telepedtek le. Kocsis József immáron 85 éve a Wekerletelep lakója és egyben formálója is. Iskoláit itt, helyben végezte kiváló eredménnyel. Már diákként tevékeny részese volt a Wekerletelep továbbépítésének. 1928-ban mint postás szülő gyermeke került az Ericsson Magyar Villamossági Rt-hez műszerésztanulónak, melyet évfolyamelsőként, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kitüntető érmét is elnyerve fejezett be. A második világháborúban légvédelmi tüzérként vett részt. Több mint három évi szibériai hadifogság után térhetett csak haza. A Magyar Postánál helyezkedett el, mint műszerész, majd megbízták egy tanműhely megszervezésével, amelyet 1951-ig vezetett. Ezt követően a Közlekedési és Postaügyi Minisztériumba került, mint műszaki főelőadó. Az Ő feladata volt, többek között, a fiatal postás szakemberek képzése és továbbképzése, s ő szervezte meg a felnőtt dolgozók szakmai továbbképzését is. Ebben a témakörben - a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban tanáraként is - több mint húsz szakkönyvet írt. Szakmai elismertségét jelzi, hogy 10 éven keresztül töltötte be az Országos Szakmunkás Bizottság elnöki tisztét. Oktatói és oktatásszervezői munkáját több kitüntetéssel és elismeréssel jutalmazták. Elismert újítóként is maradandót alkotott. Az Országos Találmányi Hivatal három esetben is Kiváló Újító kitüntetésben részesítette. A Magyar Postától ötvenéves munkaviszony után ment nyugdíjba, de nyolcvanéves koráig több cégnél, mint tanácsadó tevékenykedett.
Egész életét végig kísérte lokálpatriotizmusa, Wekerle szeretete, amely az évtizedek során igen aktív helyi közéleti tevékenységben nyilvánult meg.
1931-ben a Vasas Szakszervezetben, később elsősorban a lakókörzetében végzett társadalmi munkát. Mint helyi lakóbizottság elnök, majd a kerületi lakóbizottságok elnökeként, számos elismerésben részesült. Csaknem 90 évesen is a helyi érdekek képviselőjeként jár el. Jelenleg részt vesz egy Wekerle emlékszoba kialakításának a szervezésében, egy öregek otthonának a létrehozásában, s a Wekerletelep szabályozási tervprogramjának összeállítására létrehozott munkacsoport munkájában is.
Övezze megbecsülés és tisztelet a lakóhelyi közösséget szolgáló Embert, aki szakmáját és az emberi kapcsolatok építését is elhivatott, példamutató honfitársként - tanítóként éli meg.