KISPEST DÍSZPOLGÁRAI   2012. május 04.

2005 - Arany-Tóth Zoltán

(1940 - 2019)

arany-toth-zoltanKispesten született. Édesapja, Dr. Arany-Tóth Pál a Deák Ferenc Gimnáziumban latin-görög szakos tanár volt, aki a II. világháborúban katonatisztként vett részt. A hadifogságból hazatérve letartóztatták, vizsgálati fogságba került, ahol megbetegedett. A János Kórházba szállították, de már nem tudtak rajta segíteni, 36 éves korában meghalt. Édesanyja szívbetegsége miatt ezt követően szociális segélyből éltek, míg nagynénje pártfogásba nem vette őket, aki 74 éves koráig dolgozott, hogy Arany-Tóth Zoltán a középiskolát be tudja fejezni.

Érettségi után munkába állt, hogy a továbbiakban ne kelljen a nagynéni nyugdíjára szorítkozniuk. Munka mellett szakmát tanult, így tudott a Radelkis Kisszövetkezetnél finommechanikai szakmunkásként elhelyezkedni. 1960. decemberében a Budapesti Műszaki Egyetem Elektroncsövek és Félvezetők Tanszékén helyezkedett el, itt 1989-ig különféle beosztásokban dolgozott. Ekkor átkerült Vegyész Kar Kémiai Technológiai Tanszékre, a hallgatói laboratóriumba szakoktatónak. 1995-ben korkedvezménnyel vonult nyugdíjba.

A Kispesti Társaskör 1990-es újraalakításában részt vevő Varjú Éva, Dr. Benke László és Vénusz Gyula meghívták a tagok sorába, és megbízták a titkári teendők ellátásával. 1996-ban a Kispesti Társaskör elnökévé választották, ezt a megbízatását a mai napig ellátja. A Kispesti Társaskör az a szervezet, amely világnézeti hovatartozásától függetlenül együttműködésre hívja mindazokat, akik önzetlenül készek cselekedni szűkebb és tágabb értelemben vett hazánkért, és Kispestiek problémáinak megoldását, boldogulását kívánják szolgálni. Arany-Tóth Zoltán elsőrendű céljának tekinti az erkölcsi alapok megerősítését, hagyományaink megőrzését, melyet a Társaskör nagyrabecsült elnökeként, ma is minden erejével igyekszik megvalósítani.