KISPEST DÍSZPOLGÁRAI   2012. május 04.

2005 - Dr. Kovács Ignác

(1927 - 2015)

kovacs-ignacIpolyvisken született egy 6 gyermekes, szegényparaszti családban. Iskoláit Ipolyságon (polgári iskola), Léván és Esztergomban (tanítóképző) végezte. 1948 őszén költözött Budapestre, Kispesten a wekerletelepi Etele utcában (ma Tálas utca) lakott és a VII. kerület Hernád utcai fiúiskolában tanított. 1949 őszén a fóti fiú nevelőintézetben, majd 1950 tavaszától a Bicskei Zrínyi Ilona Nevelő Intézetben tanított. 1950-ben megnősült. Felesége ugyancsak az intézetben tanított. Közben esti tagozaton magyar-történelem szakon általános iskolai tanári képesítést szerzett.
1951 őszén a BME vegyészmérnöki karán folytatta tanulmányait nappali tagozaton, ugyanakkor a kispesti Petőfi utcai általános Iskolában és a Pannónia úti Általános Iskolában szociális gondozói munkát végzett. Ennek eredményeként nagyon sok rászorult gyermeket sikerült nevelőotthonokban elhelyeznie.
1953 szeptemberétől a BME Hadmérnöki szakán folytatta tanulmányait, melyet kiváló eredménnyel fejezett be. 1956 őszén a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia Vegyvédelmi Tanszékére került, ahol főtanárként, csoportvezetőként, majd tanszékvezető helyettesként dolgozott. Az akadémián végzendő színvonalas oktató-nevelő munka megkövetelte a folyamatos továbbképzést. Ennek megfelelően a Haditechnikai Intézetben, a Központi Katonai Kórházban és egyéb helyeken műszaki, toxikológiai, radiológiai kutatásokat, kísérleteket végzett. 1971-ben sikeresen védte meg kandidátusi értekezését. Ezzel tudományos fokozatot, egyidejűleg műszaki doktori címet nyert. 1982-ben történt nyugdíjazását követően még 9 éven át a Chinoin Gyógyszergyár kutató osztályán dolgozott, ahol több szabadalom kidolgozásában is részt vett.
1990-től Kispest társadalmi életében is aktív szerepet játszik. 1990-től képviselő-testület Környezetvédelmi Bizottságában, 1994-től képviselőként, 1998-tól bizottsági elnökként, majd környezetvédelmi tanácsnokként segítette Kispest környezetvédelmi munkáját. Jelenleg környezetvédelmi referensként folytatja tevékenységét. Meghatározó szerepe volt a környezetvédelmi pályázati rendszer kidolgozásában, a 2001-ben elfogadott Környezetvédelmi Programot kidolgozásában, a kerületi környezetvédelmi vetélkedők, konferenciák szervezésébe, levezetésében. A Kispesti Kertbarát Klub tiszteletbeli tagjaként is a virágos Kispestért dolgozik. Kiemelkedő társadalmi tevékenységének fontos része volt a Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesületének, majd a „Kispesti Idősekért Alapítvány” létrehozása. A MSZOSZ Kispesti Területi és Nyugdíjas Tagozatának is a kezdetek óta tagja, és tiszteletbeli elnöke.