KISPEST DÍSZPOLGÁRAI   2012. május 10.

2006 - Dr. Kováts Miklós

(1920 -

kovats-miklosA Kispesti Deák Ferenc Gimnázium Öregdiák Baráti Körének elnöke. 1931 és 1939 között járt a Deák Ferenc Reálgimnáziumba, amely akkor 8 évfolyamos gimnáziumkánt működött.
Az 1988-ban megalakult Öregdiák Baráti Kör egyik alapító tagja. 1990 óta látja el a kör elnöki feladatait. Sokat munkálkodott azon, hogy az egykori Deák Ferenc Gimnázium emlékét, szellemiségét a Baráti Kör megőrizze és összejöveteleiket ez áthassa. Elhatározását megvalósítva az 1949 előtti iskolai közösségek, tanárok összetartozását élővé tette, s egy
új-régi alkotó közösséget formált.
Dr. Kováts Miklós és az Öregdiák Baráti Kör támogatásával, közbenjárásával a gimnázium 1991-ben visszavette Deák Ferenc nevét. Ettől az időszaktól kezdve az iskolai rendezvényeken jelenlétével, segítő közreműködésével egyre szorosabb kapcsolatot épített ki a régmúlt és a jelen diákjai között, létrehozva egy fontos, közösségteremtő szellemi műhelyt, melynek működését ma is szívügyének tekint.
1999-ben, a gimnázium fennállásának 80. évfordulója alkalmából kiadott emlékkönyv összeállítása és a hozzá kapcsolódó kutatómunka is az Ő nevéhez fűződik.
Napjainkban is szervezi és irányítja az Öregdiák Baráti Kör működését, összejöveteleinek programjait, s részt vállal a Gimnázium idegen nyelvi pályázatainak kiírásában és értékelésében is.
Aktívan részt vesz egyéb kispesti civil szervezetek munkájában is, így a Kispesti Kertbarát Klub vezetőségi tagjaként, immáron 25 éve dolgozik Kispest emberi és természeti környezetének ápolásáért.