KISPEST DÍSZPOLGÁRAI   2012. május 11.

2008 - Ablonczy Zsolt

(1946 -

ablonczy-zsoltA Kispest Központi Református Egyházközség Nagytiszteletű református lelkésze Kispesten nőtt fel, s itt járt általános iskolába is. Az Eötvös Loránd Gépipari Technikum elvégzése után a Budapesti Református Teológiai Akadémián szerzett református lelkészi diplomát,

Ifjú lelkészként Alsószuha, majd Igrici falu kis közösségeiben szembesült először azzal, hogy – amint megfogalmazta – „a kedvét és gerincét szegett falusi gazdák lelkében milyen keserűségek, megalkuvások, leépülések történtek.”

Az itt szerzett tapasztalatokkal érkezett Gyömrőre 1981-ben, ahol új parókia építésbe kezdett. Tevékenységének is köszönhetően működő lelkészkörök jöttek létre, soha nem látott módon fejlődött az evangéliumi munka, a gyermek- és ifjúságmissziós tevékenység.

Nagy figyelmet keltő hitéleti tevékenységének köszönhetően 1990-ben a Zsinati Iroda Missziói Osztályának vezetőjévé választották. Ugyanebben az évben szerzett diplomát az ELTE szociológia-szociálpolitikai szak levelező tagozatán. Tanulmányokat írt és olvasott, s minden lehetőséget megragadott, mellyel a missziós tevékenységhez hozzájárulhatott.

Részese volt annak a küzdelmes szervezőmunkának is, melynek eredményeként megjelentek a felekezeti műsorok az országos médiában. Közreműködésének köszönhetően a Rádió Református félóra című műsora rövidesen kiemelkedő figyelmet és hallgatottságot ért el.

1996-ban Kispestre hívta a gyülekezet, és megválasztotta lelkipásztorának. Kitartásának, szívós munkájának köszönhetően rövidesen nagy tekintélyt és bizalmat szerzett. Ennek eredményeként az Egyházközség lelki és anyagi gyarapodását is elérte. Az elmúlt 12 évben megújult a templom és környezete, s felépült a Kálvin Ház is. Az Egyházközség elismertségét, kiemelkedő missziós tevékenységét jelzi, hogy itt működik a Református Fiatalok Szövetsége, az ifjúsági szociális programot megvalósító Soos Géza SDG Alapítvány, s a Bethánia CE Szövetség bibliaköre is. A közelmúltban a Református Missziói Szövetség vezetésében is részt vállalt. Kuratóriumi elnökként egy dokumentumfilm elkészítésében is közreműködött, mely a református ifjúsági mozgalmak háború utáni megszüntetéséről és az ifjúság eszméléséről kíván hiteles képet festeni.

Meghatározó szerepet tölt be a kispesti egyházi közösségek és az önkormányzat közötti partneri viszony kialakításában, a közös értékek megőrzését szolgáló együttműködés megteremtésében is. Az egyházközség kulturális, nevelési-oktatási, és karitatív tevékenységével is példázza, hogy a vallási közösségek a társadalom kiemelkedő fontosságú, értékhordozó és közösségteremtő tényezői.