KISPEST DÍSZPOLGÁRAI   2015. szeptember 17.

2015 - Nikmond Beáta

A Kispesten élő és dolgozó Munkácsy-díjas szobrászművész életműve különösen fontos az itt élők számára, hiszen Kispesten született, s egész élete, munkássága Kispesthez kötődik.
Művészeti tanulmányait a Dési Huber István Képzőművészeti Körben végezte. 1978 óta kiállító művész, rendszeres jelen van a pécsi Országos Kisplasztikai Biennálékon, a nagyatádi Országos Faszobrászati Kiállításokon, a hódmezővásárhelyi Vásárhelyi Őszi Tárlatokon és a magyar szobrászati kiállításokon.
Tagja a Művészeti Alapnak, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, valamint a Magyar Szobrász Társaságnak.
Nikmond Beáta Kispest művészeti életének aktív tagja. Az 1960-as évektől létrejövő helyi kulturális és művészeti szervezetek – köztük a Helikon Kulturális Egyesületnek is - tevékeny résztvevője. Szoros kollegiális és baráti kapcsolatot ápol a kerületi képzőművészekkel és a kulturális intézményekkel.
Szobrai megtalálhatók az ország jelentős múzeumaiban, közgyűjteményeiben. Egyetlen köztéri szobra a Városháza aulájában található.
Talán legerősebb alkotói indítéka az időtlenség megragadásának szándéka. Szobrait a tökéletes egyensúly, a gesztusoktól mentes hibátlan szimmetria jellemzi. Kőszobrai aprólékos kézműves munkával készülnek, mégis a tengerek tisztaságát, évszázadok alatt kialakuló, letisztult formáit idézik. Egy művészettörténész így méltatta a művészt: „az időtlenség varázslatos szférájába hívogató szavalat, költemény, prédikáció, meditáció és értekezés avatja Nikmond Beáta műveit kivételes, autonóm, hiteles, korjelző alkotásokká”.