HÍREK  2014. június 05.      3,255
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átépítés alatt a Csillagfény Bölcsőde

Zajlik az Eötvös utcai Csillagfény Bölcsőde átalakítása: 400 négyzetméternyi emelettel bővül, így még 25 gyermeket tud majd fogadni. Szeptember végére befejeződhet a munka.

Átépítés alatt a Csillagfény Bölcsőde
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Gajda Péter polgármester csütörtökön tekintette meg a munkálatokat az átépítés alatt álló Csillagfény Bölcsődében Ékes Gábor alpolgármester, valamint Bogó Józsefné és Szathury Kolos önkormányzati képviselők társaságában. Az első bejáráson Horváth Gyula, a beruházást koordináló Kispest Kft. igazgatója és Brinza Istvánné, az Egyesített Bölcsődék vezetője mutatta meg az építkezést a látogatóknak.

A lakótelepi környezetben lévő intézmény átalakítására 2012-ben nyert 150 millió forint európai uniós támogatást az önkormányzat. A pályázati, valamint önkormányzati forrásból – összességében mintegy 230 millió forintból – csaknem 500 négyzetméterrel bővül az intézmény, amely így további 25 gyermeket tud majd fogadni, és összesen 125 kispesti kisgyermek nappali foglalkoztatását biztosíthatja. Az átépítés eredményeként a bölcsőde két csoportszobával bővül az eddigi konyha helyén, és egy emeleti tömböt is felhúznak az épületre. Ott kapnak helyet az irodák, a dolgozók öltözői, a kiszolgáló helyiségek, a szülői fogadóterem, a mosoda és a kistárgyaló is. Áthelyezik a sószobát, lift épül mozgássérültek számára és a WC is akadálymentes lesz. Napkollektor is melegíti majd a vizet. A kibővülő intézményben további 8 munkahelyet is létesítenek.

A bejáráson Gajda Péter polgármestere elmondta, az önkormányzat feladata a kerületi bölcsődék fenntartása és szakmai felügyelete. Az önkormányzat nem kér térítési díjat a bölcsődékbe járó gyerekek szüleitől. A hat bölcsődében mintegy 450 kisgyermek felügyeletét látják el kiemelkedően magas szakmai színvonalon. Jelenleg is 10-15 kisgyermek vár bölcsődei ellátásra Kispesten, a mostani átalakítással, amely a tervek szerint szeptember végére befejeződik, megszűnik a férőhelyhiány a kerületben – hangsúlyozta a polgármester.

Az intézmény 1981-ben épült, eredetileg nyolcvan, majd 2010-től száz férőhelyesre bővítették, és itt van az Egyesített Bölcsődék központja, szakmai műhelye is. Az átépítés miatt a Csillagfény Bölcsőde 95 kisgyerekét helyezte el az önkormányzat a Bokréta, a Zrínyi utcai Gyöngyszem és a Csokonai utcai Eszterlánc bölcsődékben. A három bölcsődében együttesen 10,5 millió forint értékű felújítást végeztetett el az önkormányzat: ideiglenes csoportszobákat, mosdókat, öltözőket alakítottak ki. A Csillagfény átalakításának végeztével  mindhárom bölcsődében újra tornaszobák lesznek az ideiglenes csoportszobákból.