HÍREK  2015. június 05.      3,567
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Nyár végére megszépülhet a Jézus Szíve templom környéke

Rohamléptekben halad, így akár már a nyár végére elkészülhet a Kispesti Jézus Szíve templom környezetének megújítása, amelyre Kispest Önkormányzata 19,7 millió forintot nyert a Fővárosi Önkormányzattól a Fővárosi Rehabilitációs Keret terhére kiírt Tér-Köz pályázaton.

Nyár végére megszépülhet a Jézus Szíve templom környéke
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Bár korábban komplex tervvel és nagyobb támogatásra pályázott a Kispesti Jézus Szíve templom környezetének felújítására az önkormányzat a Fővárosi Rehabilitációs Keret terhére kiírt Tér-Köz pályázaton, az elnyert 19,7 millió forint támogatási pénzből és 6 millió forintnyi önrészből négy hónap alatt rendezik a templom előtti teret, akadálymentesítik a feljáratot, átalakítják a kriptalejárat körüli részt, rendezik a közösségi ház körüli területet – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől, aki a város vezetőivel, Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármesterekkel, valamint Kránitz Krisztiánnal, a VAMÜSZ megbízott igazgatójával és Lackner Csabával, a Várospolitikai és Városüzemeltetési Bizottság elnökével bejárást tartott a 2015. május 19-én megkezdett építkezésen. Ennek kapcsán Gajda Péter elmondta azt is, hogy ugyanezen a Tér-Köz pályázaton Kispest sikeresen pályázott a Kossuth téri parkoló és környékének megújítására, amelyre 250 millió forintot kapott a fővárostól. Így ezzel is tovább folytatódik a 2006-ban megkezdett Kispesti Zöldprogram, amelynek keretében az eddig elhanyagolt részek megszépülnek, és újra megtelnek élettel.

A bejáráson Horváth Gyula, a beruházást felügyelő és bonyolító Kispest Kft. igazgatója elmondta, hogy rá sem lehet majd ismerni a templom udvarára, hiszen a régi, gazos terület helyén egy rendezett, zöld növényekkel díszített és kőből épült járdákkal kialakított kert épül. Ezen kívül újak lesznek a templom oldalán az esővíz-elvezetők, és lombfogók is kerülnek az esőcsatornákba, de a korábbihoz képest lényegesen alacsonyabb lejtésű járdákon lehet majd a templomot megközelíteni.

A kiviteli munkálatok összköltsége közel 26 millió forint, amelyhez a 19,7 millió forint támogatáson felül szükséges önrészt teljes egészében az önkormányzat biztosítja – egészítette ki a tudnivalókat Vadon Etelka, a Városháza Társadalmi Kapcsolatok Irodájának vezetője, aki egyben az elnyert pályázat koordinátora.