PROGRAMAJÁNLÓ  2023. március 20.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Civil összefogás - Garázsvásár az óvoda udvarért

Civil összefogással - szülők, óvodai dolgozók, vállalkozások és a helyi önkormányzat támogatásával - újul meg idén tavasszal Wekerlén a Vonás utcai óvoda udvara, ahol március 30-án piknikkel, garázsvásárral és ingyenes gyerekprogramokkal szeretnék felhívni a figyelmet a jó ügyre.

vonasovi-garazsvasar

Az ovi udvarának megújítására azért van szükség, mert az elmúlt években az egyre melegebb nyarak során lassan kipusztult a fű és egyre porosabb lett a kert. Csak rontotta a helyzetet, hogy 2022-ben korhadás miatt ki kellett vágni a hatalmas, árnyat adó fákat is, így napvitorlákkal kellett megoldani az árnyékolást, míg az újonnan elültetett facsemeték megnőnek. A Vonás ovi udvara így egyre inkább porsivataggá kezdett hasonlítani, veszélyeztetve az oda járó közel 60 gyerek és az óvodai dolgozók egészségét.

Az óvodai dolgozók és a szülői munkaközösség ugyanakkor nem volt tétlen: amellett, hogy a fenntartó Kispesti Önkormányzat segítségét kérték az ügyben, maguk is aktív szerepet vállaltak abban, hogy a gyerekek minél előbb zöld udvaron játszhassanak.  

A fenntartó helyi önkormányzat azt vállalta, hogy a kert újrafüvesítéséhez szükséges öt köbméter termőföldet, és annak szállítását saját forrásból biztosítja. Emellett az óvoda a szülők jóvoltából 400 ezer forintot nyert a Tesco pályázatán, amelyből árnyékolókat, további futónövényeket, fákat, madárházakat és rovarhotelt is vásárolnak.

Az árnyékolókat tartó oszlopokat és a rögzítésükhöz szükséges betont az egyik szülő adományozza az ovinak, a locsolórendszer kiépítését és a gyep vásárlását pedig az óvoda alapítványa által összegyűjtött pénzből valósítják meg, amihez óriási segítséget jelent BRC Services Kft. 600 ezer forintos adománya.

Szülői összefogás eredményeképpen az óvoda a locsolórendszert és a gyeptéglákat is a piaci árnál olcsóbban tudja megvásárolni, az egyik kertész végzettségű apuka pedig a kertrendezéshez szükséges eszközöket ingyen biztosítja.

Az udvar teljes megújításához még így is további támogatásra van szükség. Ezért március 30-án, csütörtökön délután ingyenes gyerekprogramokkal és garázsvásárral, piknikkel várják a Vonás utcai óvodába mindazokat, akik szeretnék támogatni a jó ügyet.

Az óvoda vezetése és dolgozói szabadidejüket nem kímélve, rengeteg munkával készülnek az eseményre, és a gyerekek is nagyon izgatottak, hiszen ők kézműves ajándékokkal, zsákbamacskával várják a leendő támogatókat.

A garázsvásáron a helyi közösség által gondosan válogatott játékok, sportszerek, háztartási eszközök, kiegészítők és gyerekkönyvek, valamint a Motorrad felajánlásából gyermek biciklis kesztyűk is várják majd az érdeklődőket, de az egyik támogató cég, a Packit jóvoltából „gyeptéglajegyet” is lehet majd vásárolni, egyedi hűtő mágnes formájában.

Az eseményen ingyen lufikat oszt a látogatóknak a Mátrix suli, bábelőadást tart a Babos-Bábos Társulat, az Aztabanda mesés foglalkozással várja a gyerekeket, de lesz néptánc Attila bácsival, bemutatkozik a Kispest SE focicsapata, az Etudance pedig táncbemutatót tart.

Csorba Anita élménystúdió és shop, pedig kitelepül a rendezvényre, eladásából részesedést ad az óvodának és kreatív eszközökkel, feladatokkal is támogat.

Wekerle összetartó közösségét mutatja, hogy eseményt számos helyi vállalkozás támogatja: a pikniken szomjoltónak Pocsai Porta szörpöket kínálnak, a süteményt és a ropogós nosztalgia kiflit a Wekerlei Lipóti pékség küldi, az omlós pogácsát pedig a Kenyérke biztosítja. A Maxi Kuckó a ropogós kenyeret, a Boldog föld pedig „kennivalót” adja, az egészséges zöldségeket a Zmax biztonságtechnikai Kft. adományozza, a tálaláshoz szükséges eszközöket az Éléskamra, a higiéniához szükséges gumikesztyűket pedig a wekerlei patika adja.

Emellett március 30-án mindhárom wekerlei fagyizó nyitva lesz és a garázsvásáron megadott kóddal vásárolva is az ovi udvarának felújítását lehet támogatni.

A Közös kávézó pedig március 31-én, pénteken egy pizza- és kvízesttel támogatja a Vonás óvodát, a bevételt ők is az udvar megújítására ajánlják fel. Az összefogás erejét, majd a munkálatokat és az eredményt Weisz Csaba önkéntes fotós örökíti meg az utókornak.

Programok

Időpont: 2023. március 30. csütörtök

Helyszín:

15.30 Babos Bábos Eszterrel

16.00 Aztabanda foglalkozás

16.30 Néptánc Attila bácsival

17.00 Kispest SE foci Mátyással

17.30 Etudance táncbemutató

Kézműveskedés az óvónőkkel

Végig – Garázsvásár, piknik

ovi oldal: https://www.facebook.com/Vonasovi

esemény: https://fb.me/e/6d1Y3R6PH