PROGRAMAJÁNLÓ  2017. augusztus 25.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tordai Teri és Béres Ilona a WKK-ban

Az idősek világnapja alkalmából, 2017. szeptember 23-án délután különleges kulturális élményt kínál a Wekerlei Kultúrházban A Szkalla lányok című kamaraszínházi darab, a magyar színművészet két kiemelkedő alakja, Tordai Teri és Béres Ilona előadásában.

wkk-szkalla

Örkény István Macskajáték című darabja számtalan előadást élt már meg különböző feldolgozásokban. A 2014-ben elhunyt rendező, Berényi Gábor által készített kamaraváltozatban – amely kifejezetten a két neves színésznőre szabott átirat – a két főszereplő meséli és játssza el a nővérek híres történetet.

A Szkalla lányok egy nagyon különböző egyéniségű testvérpár. A hűvös, elegáns, tartózkodó Giza és az eleven, lángoló Erzsi egy életen át perlekedtek egymással, miközben egymás életének, sorsának tanúi, s alighanem mindhalálig legfontosabb résztvevői. Egy régi-régi, eltűnt – 1918-ban vagy 1919-ben exponált – fényképre emlékezve sokadszor is mást gondolnak, mert: „Biztos csak az, hogy bennünket ábrázol, Szolnok megye szépeit, a Szkalla lányokat, habos tüllruhában, szélfútta hajjal, nevetve, integetve, egy domboldalról lefutva. De hogy ki elé, mi elé futottunk, kinek vagy minek örültünk, az most már örök talány marad” (Tarján Tamás nyomán).

Örkény klasszikusa idősebbeknek és fiatalabbaknak, mindannyiunknak tartogat mondanivalót. A Manna Kulturális Egyesület produkciójaként színpadra vitt pódiumszínházi előadásban Orbánnét Béres Ilona, Gizát pedig Tordai Teri alakítja. Béres Ilona a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Tordai Teri Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész.

Belépődíj: 1 900 Ft/fő. Jegyek szeptember 4-től elővételben kaphatók!

WKK