HÍREK  2018. július 02.      1,225
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megemlékezés a gyásznapon

A kispesti gyásznapon, június 30-án, a MEASZ és a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület szervezésében megemlékezést tartottak a Kispesti Új Temető izraelita parcellájában. A koszorúzás előtt beszédet mondott Vinczek György alpolgármester, Hanti Vilmos, a MEASZ országos elnöke, Iványi Gábor lelkész, Szonderik Gyula, a MEASZ 19. kerületi elnöke és Mohácsiné Horváth Ágnes, a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület alapító tagja.

Megemlékezés a gyásznapon
A képre kattintva galéria nyílik. (21 kép)

Idén is köveket, virágokat és koszorúkat helyzetek el az emlékezők június 30-án a Kispesti Új Temető izraelita parcellájában található emléktáblánál. 1944. június 30-ra emlékeztek, arra a napra, amikor több mint háromezer izraelita- és roma származású embert deportáltak Kispestről, németországi haláltáborokba. Kispest Önkormányzata gyásznappá nyilvánította ezt a napot.

Az eseményen először Vinczek György szólt a megjelentekhez. Az alpolgármester felelevenítette a ’44-es eseményeket, és a helyi városvezetés nevében azt hangsúlyozta, hogy a hatalom nem korlátozhat, nem különböztethet meg, vagy rekeszthet ki senkit, semmilyen eszme mentén, illetve azt, hogy az intő jelekre napjainkban is oda kell figyelni. Vinczek György után Iványi Miklós lelkész beszélt, aki az emlékezés mellett szintén a ma emberének felelősségét hangsúlyozta.

A folytatásban Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Országos Szövetségének elnöke megemlítette, hogy Kispesten egyelőre nincsen a holokauszt áldozatainak állított emlékmű, de ugyanakkor példamutatónak és becsületre méltónak tartja a helyi városvezetés hozzáállását és szerepvállalását a témában.

Elsősorban szemtanúként szólalt meg Szonderik Gyula lokálpatrióta, a MEASZ 19. kerületi elnöke, aki megígérte, hogy amíg teheti vállalja felelősségét és a munkát arra vonatkozóan, hogy a történelem ne kerülhessen átírásra.

Az emlékezés mellett annak fontosságát hangsúlyozta Mohácsiné Horváth Ágnes, a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület alapító tagja is, hogy a jelen generációja megtanulja, az emberi méltóság megőrzése a legfontosabb tulajdonságok egyike.

Az emlékező szavak után az önkormányzat és a többi szervezet képviselői elhelyezték koszorúikat, virágaikat és a zsidó hagyomány szerint kavicsaikat az emléktáblánál.

A megemlékezés a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban folytatódott, ahol az áldozatok emlékére tartottak szentmisét, majd a Templom téri II. világháborús emlékmű előtt hajtottak fejet az emlékezők.