HÍREK  2019. november 04.      939
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megemlékezés a Határ úti kopjafánál

A kispesti ’56-os szabadságharcosokra emlékeztek a Határ út és az Ady Endre út kereszteződésénél az 1956. november 4-től itt zajlott harcok emlékére emelt kopjafa előtt.

Megemlékezés a Határ úti kopjafánál
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

1956-ban ezen a napon a szovjet csapatok megindultak Budapest ellen és visszafoglalták a fővárost. Itt, a Határ útnál volt az egyik fegyveres ellenállási góc, erre, valamint azokra az itt harcolókra emlékezünk ezen a napon, akik hittek egy jobb jövőben – mondta beszédében Vinczek György alpolgármester, köszöntve a megjelent kispesti ’56-osokat, Jancsovics Jánost, Égi Pát, Karácsony Ernőt és Nagy Mihályt és Porubszky Istvánét, „Potyka bácsi” özvegyét.

A Vass iskola 8. osztályosainak emlékműsora után Égi Pál, az ’56-os Szövetség elnöke emlékezett az eseményekre, külön kiemelve azt, hogy a szovjet hadvezetés tanult az október 24-25-i sikertelen harcokból, és a november 4-ei támadáskor a páncélosok mellett gyalogságot is bevetett a szabadságharcosok ellen – sikerrel.

Nagy Imre miniszterelnök november 4-én hajnalban, a szovjet invázió megindulása után elmondott híres rádióbeszédét Nagy Mihály idézte: „Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.”

A megemlékezés végén Égi Pál, Karácsony Ernő és Jancsovics János az ’56-os Szövetség nevében helyezte el az emlékezés virágait. Megkoszorúzta a kopjafát Porubszky Istvánné, valamint az önkormányzat képviseletében Vinczek György és Varga Attila képviselő.

„A hazáért vérüket áldozó kispesti ’56-osok emlékére állította Porubszky István ’Potyka bácsi’ kispesti szabadságharcos és Kispest Önkormányzata 2006-ban” – olvasható kopjafa alatti emléktáblán.