HÍREK  2019. november 19.      1,037
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Örömtánc volt az Alzheimer Caféban

Különösen mozgalmas, testet és lelket frissen tartó témája volt a Kispesti Alzheimer Café rendezvénysorozat tizenegyedik találkozójának a Halásztanya étteremben. Almási Judit mentálhigiénés szakember és tánctanár a szenior örömtánc rejtelmeibe kalauzolta el a résztvevőket. Az örömtáncra kíváncsi volt a Kispesti Egészségügyi Intézet főigazgatója, dr. Kumin Marianna és Rátkay Andrea önkormányzati képviselő is. 

Örömtánc volt az Alzheimer Caféban
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Balázs Piroska, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat vezetője köszöntőjében utalt arra, hogy valamikor a hetvenes években Németországból indult az örömtánc mozgalom és terjedt el Európában. Élet- és lélektani hatásairól senki sem vitatkozik, hiszen bizonyítottan lassítja a szellemi leépülést.

Almási Judit rövid bevezetőjében beszélt arról, hogy mérhető és kézzel fogható eredménye van annak, ha valaki örömtáncol. „Aki járni tud, az tud örömtáncolni is” - szögezte le a szakember, hiszen itt az 50 pluszos, idősödő szervezet sajátosságaihoz igazítják a mozgásokat. Ezek sokkal inkább sétalépések, mint tánclépések. Itt nem a koreográfia a lényeg, hanem az az élmény, amit a közösen eltöltött idő és a mozgás okoz. Mint azt Almási Judittól megtudtuk, az örömtánc fizikai, pszichés, szellemi és szociális hatásai elvitathatatlanok. A tánc olyan agyműködésre, tanulásra kényszeríti a résztvevőket, amely segít a szellemi leépülés lassításában. De társasági hatásai sem elhanyagolhatóak, hiszen az életkor előrehaladtával egyre több a korosztály vesztesége, társas kapcsolatainak leépülése, de táncórák az egyedül élőknek is sok-sok örömet okozhatnak. Nem mellékes, hogy ezekre az alkalmakra a nőknek itt szépen fel kell öltözni, nőiesnek kell lenni!

Ez nem társastánc, hanem társasági tánc! - szögezte le Almási Judit, mivel a táncórákra zömében nők járnak, így itt nem fontos, hogy ki a férfi és ki a nő, mert bármikor előfordulhat tánc közben „szerepcsere”. Még fontos különbség az is, hogy egy-egy foglalkozáson elejétől a végéig megtanulják a táncokat, nem lehet lemaradni, ha valaki nem tud részt venni minden foglalkozáson. Garantált a sikerélmény! - tette hozzá.

Az örömtánc egyik különleges formáját, az úgynevezett „ülőtáncot” az idős, már mozogni nem tudóknak, vagy előrehaladt szellemi hanyatlásban lévőknek találták ki. Itt a legfontosabb, hogy különböző eszközökkel, például szép kendőkkel, csörgőkkel ösztönzik mozgásra az ülő helyzetben lévőt. Amikor kezükbe veszik az eszközöket, megszólal a zene, máris jobb kedvük lesz – hangsúlyozta.

A rövid elméleti ismertetőt remek hangulatú közös örömtáncolás, ülőtáncolás követett, amit szinte minden résztvevő örömmel csinált együtt Almási Judittal.