HÍREK  2022. március 20.      1,033
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Menekültellátás lépésről lépésre 3.

Folyamatosan érkeznek a Zalaegerszeg utcai 158. alatti önkormányzati átmeneti szállásra a háború elől menekülők, gyerekek és felnőttek, nők és férfiak. Ellátásuk megoldott, zavartalan, de sokaknak nagy szüksége van elsősorban C- és D-vitaminra. Sok vitaminadomány érkezett, így most már mindenkit el tudnak látni, sőt útravalóul is kapnak szükség szerint ezekből – tudtuk meg Csatári Bálinttól, az önkormányzat közbiztonsági referensétől, aki Szilágyi István védelmi tanácsadóval közösen már harmadik hete éjt nappallá téve koordinálják, szervezik a Kispestre érkező menekültek ellátását, regisztrálását, továbbutazását.

befogado-allomas02

Az elmúlt hét új nehézségeket és tapasztalatokat is hozott, hiszen az idő múlásával az érkezők lelki és egészségi állapota is változó. Ennek ellenére fegyelmezetten élik meg a mindennapokat. A héten több alkalommal volt már szükség orvosi és védőnői segítségre, gyógyszerre, kórházi kivizsgálásra és a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum szakembereire is.

Szerencsére koronavírusos fertőzöttet nem találtak.

Influenza-fertőzés miatt a családok inkább külön étkeznek, nem közösen, igyekeznek elkerülni a közvetlen érintkezést egymással.

Sűrítették a takarítást az épületben, különösen a mellékhelyiségekben.

A menekültek zömében a háborús övezetből, Kijevből és Harkivból érkeznek, az úticél továbbra is leginkább Németország, Lengyelország, de volt olyan család, amely hamarosan visszautazik Ukrajnába.

A gyerekek közül a fiúk örültek a szabadtéri focizás lehetőségének.

A családok a várakozási időt általában hivatalos okmányaik intézésével töltik, de az egyik befogadott család férfi tagja, vízumra várva, munkát talált, és napi bejelentéssel alkalmi munkát végez. Egy másik családban az anyuka, aki fodrász vállalna ugyanígy munkát, míg nálunk vannak – meséli Csatári Bálint.

Más kerületi ellátóhelyekhez képest Kispesten szervezettebben és nyugodtabban zajlik a menekültellátás az átmeneti szálláshelyen. Ennek egyik záloga, hogy az ellátás a Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal, a Kormányhivatallal, az önkormányzat illetékes irodáival és a helyi Vöröskereszttel folyamatos egyeztetésben zajlik.

Külön köszönet a kispestieknek is, akik önzetlenül segítenek adománnyal, munkával, szállítással, vásárlással.

Korábban: Menekültellátás lépésről lépésre 2.