KISPEST DÍSZPOLGÁRAI   2012. április 26.

2000 - Dr. Jahn Ferenc

(1902 - 1945)

jahn-ferencA polgári családból származó Jahn Ferenc 1928-ban, diplomája megszerzése után került Kispestre, ahol a szegények gyógyítójaként vált ismertté. Kapcsolatba került a szociáldemokrata és az illegális kommunista mozgalommal: megszervezte az MSZDP Szocialista Orvosszervezetét, amelyben társaival egységes egészségügyi-szociális programon dolgozott, s amelynek képviseletében 1931-ben Karlovy Varyban részt vett a Szocialista Orvosinternacionálé alakuló kongresszusán.

Jahn itthon és külföldön is számos cikket publikált társadalom-egészségügyi témákról, cikkeit orvosi és társadalomtudományi szakfolyóiratok közölték. Tudományos és közéleti tevékenységét gyakori betegeskedése gátolta, ennek ellenére a 30-as évek derekától ismét aktív szerepet játszott a kispesti szociáldemokrata pártszervezet munkájában: az egyik körzet elnöke lett, majd 1936-ban a városi képviselő-testületbe is beválasztották. Ebben az időben kezdett foglalkozni városszociográfiával is, a kispesti szociográfiai kiállítás nagy visszhangot keltett, a polgármester nyitotta meg, ám rövid idő múlva a belügyminiszter bezáratta. A szélsőjobboldali veszély miatt Jahn doktor a szélesebb összefogás egyik meghatározó alakja lett Kispesten.

Politikai tevékenysége miatt 1940 tavaszán, letartóztatták, majd második lefogását követően, 1942-ben 9 havi börtönbüntetésre ítélték. Szabadulása után kizárták az Orvos Kamarából, eltávolították a város képviselő-testületéből. Ennek ellenére az antifasiszta ellenállási mozgalommal megmaradt kapcsolata: hazánk német megszállása után fegyvert és gyógyszert gyűjtött a partizánok számára. 1944 áprilisában elfogták, és szeptemberben a hadbíróság 5 évi fegyházbüntetést szabott ki rá. Novemberben a politikai foglyokat átadták a német hatóságoknak, Jahn doktort végül Dachauba hurcolták. Amíg tehette, orvosként segített fogolytársain, ám tüdeje végül nem bírta ki a megpróbáltatásokat: a kispesti szegények korábbi gyógyítója a tábor felszabadítását követően elhunyt.

"Száz évvel ezelőtt... 1902. február 7-én Budapesten született dr. Jahn Ferenc, akit fiatalon, 43 éves korában, 1945. május 5-én Dachauban megöltek. Kispesten élt, és kortársai, mint a szegények orvosát ismerték. A dolgozó embereket gyógyítva ismerte fel, hogy a betegségek nagy része megelőzhető. Fáradhatatlanul küzdött-szóban és írásban is- a dolgozók szociális helyzetének javításáért, az elmaradott, alacsony színvonalú, egészségtelen lakásállomány felszámolásáért. Kiállt a munkások addiginál nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülése mellett és sokat tett annak eléréséért, hogy élelmezésüket, ruházkodásukat minden időszakban megfelelő szinten biztosítani tudják. A társadalmi igazságtalanság vezette Őt a szocialista orvosok közé, akiknek a későbbiek folyamán irányítójuk, titkáruk lett. A fasizmus felé haladó országban élete nem volt biztonságban. Több évi börtön után a németek hurcolták el Dachauba. Dr. Jahn Ferenc nevét kerületünkben utca és emléktábla őrzi. 2000-ben a város vezetése és önkormányzata a mártírhalált halt orvosnak a "Kispest díszpolgára" címet adományozta."
Chwala Tibor