HÍREK  2022. április 14.      899
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Igazgyöngyök kiállítása a Forrásházban

A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány által működtetett Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak és tanulóinak kiállítása látható június közepéig a Forrásházban.

Igazgyöngyök kiállítása a Forrásházban
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

A szerdai megnyitón Vinczek György alpolgármester az önkormányzat nevében is köszöntötte a megjelenteket, köztük a 12 tanulót és a kísérő két művésztanárt, Török Zita igazgatóhelyettest és Parázs Biankát. Elmondta, az alapítványt és az iskolát is vezető L. Ritók Nóra pedagógus-grafikusművész decemberi KMO-ban rendezett kiállításával kezdődött a kapcsolat, akkor született az ötlet, hogy a tanítók és a tanítványok is bemutatkozzanak Kispesten. A szervezőknek köszönhetően ez most megtörtént, ezért azt kívánta a kiállítás látogatóinak, hogy a „kedves, vidám, önfeledt, színes művek” élményt nyújtsanak nekik, a gyerekeknek pedig, hogy legyenek sikeresek az életben, és legyenek büszkék intézményükre.

Török Zita igazgatóhelyettes arról beszélt, hogy az alapítvány által fenntartott Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola kilenc iskolában végez művészeti nevelő munkát a berettyóújfalui kistérségben, ebben a nevelési évben 605 diákot tanítanak, többségük kistelepülésen él, hátrányos helyzetben. A kiállított képekről elmondta többségében közös munkák, több gyerek is dolgozott rajtuk, heteken, hónapokon keresztül. Hangsúlyozta, hogy nem 600 művészt akarnak nevelni évente, hanem azt szeretnék, ha olyan gyerekek kerülnének ki a kezeik közül, akik fogékonyak a művészetekre, akik megkóstolták az alkotás örömét. Hozzátette, egy-egy ilyen kiállítás fontos állomás az iskola életében, megerősíti, hogy érdemes célt kitűzni, és azért lépéseket tenni.

A megnyitó végén a gyerekek egy-egy alkotással ajándékozták meg az önkormányzatot és a Forrásházat. Az eseményen Tódy Ilona Éva csembalóművész, a Forrásház munkatársa és Gelencsér Gábor gordonkaművész, a kispesti zeneiskola tanára működött közre. 

A kiállítás hétköznap a szociális ellátás nyitvatartási idejében, 10-16 óra között, hétvégén és a húsvéti ünnepek alatt 15-18 óra között látogatható.

L. Ritók Nóra vezetésével 1999-ben alakult meg Berettyóújfaluban az Igazgyöngy Alapítvány, 2000-ben nyitotta meg kapuit az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola. Munkájuk alapja az a felismerés, hogy a rajz, az alkotás nemcsak a vizuális kommunikáció miatt fontos, hanem annál sokkal lényegesebb személyiségfejlesztő folyamat, amelynek hatása minden tevékenységben megmutatkozhat. Az alapítvány munkatársai a művészeti nevelés mellett nagy figyelmet fordítanak a gyerekek családjainak szociális támogatására, a falvak életkörülményeinek javítására is.