HÍREK  2023. szeptember 22.      367
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Autómentes nap a KRESZ-parkban

Kispest sokadik alkalommal csatlakozik az Európai Mobilitási Hét országos programsorozathoz, amelynek keretében az alternatív közlekedési eszközöket népszerűsítő szemléletformáló rendezvényt szerveztek ma délelőtt az Árnyas és a Hársfa óvodásoknak.

Autómentes nap a KRESZ-parkban
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Bár a kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések sora még nem fejeződött be teljesen a kerületben, de a legkisebbek felkészítése az alternatív közlekedési eszközök használatára, a  kerékpározás legfontosabb elemeivel, a KRESZ-táblákkal, a védőfelszerelések használatának fontosságával már megkezdődött az ismerkedés.
A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. szakmai felügyeletével zajlott a mai Autómentes nap programja az Eötvös utcai KRESZ-parkban, amelyre a kispesti óvodások kaptak meghívást.

A programnak három fontos eleme van: ismerkedés a KRESZ-táblákkal, az ismeretek gyakorlati alkalmazása, valamint a szomszédos Árnyas közösségi kerttel való ismerkedés – tudtuk meg Váradi-Fekete Petrától, a program szervezőjétől.
A játékos formában történt ismeretelsajátítás során a gyerekek először csak gyalog, majd kisebb gokartokkal is végigjárhatták a KRESZ-pályát és alkalmazhatták a tanultakat.
A legfontosabbat azonban  a foglalkozás végére minden kisgyerek megtanulta: „Balra nézek, Jobbra nézek, Nem jön semmi, Átmegyek!”

Kispest negyedik közösségi kertjét, az Árnyas Kertet az Eötvös és a Kosárfonó utca közötti KRESZ-parknál 2015-ben vették birtokba a kertészek. A mai Autómentes napon pedig vendégül látjuk a programon résztvevő gyerekeket, akiknek bemutattuk a kertet, kóstolót is kaptak az itt termett paradicsomból, és akinek volt kedve kipróbálhatta a mezítlábas ösvényt, így a talpával tapinthatott különböző anyagokból álló borításokat például földet, kavicsot, homokot – mesélte a kert vezetője, Csorbáné Nagy Ildikó.