HÍREK  2024. május 01.      243

Gépmajális: újra jártak a régi traktorok

Tizenhatodik alkalommal indították be a veterán traktorokat és mezőgazdasági gépeket a Hofherr-Dutra Gépmajálison a XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum kertjében. A Hofherr-Schrantz Gépgyár és alapítójának személye mellett a helyszín is összekapcsolja a két kerületet: a múzeumnak otthont adó épület, az egykori Herrich-Kis-villa, annak a Herrich Károlynak volt otthona, aki Kispest község egyik alapítója volt.

Gépmajális: újra jártak a régi traktorok
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Kispest polgármestere szimbolikus eseménynek nevezte a gépmajálist, mint hangsúlyozta, ez jelképezi a két kerület összetartozását is, hiszen a traktorgyár Kispesten volt, a Hoffer-család villája pedig a XVIII. kerületben. Gajda Péter úgy fogalmazott: európai uniós csatlakozásunk 20. évfordulóján is fontos elmondani, hogy milyen előremutató, innovatív volt ez a család, hiszen nemcsak munkát adott sok ezer kispestinek, délpestinek, hanem többek között otthont is. Akik a XIX. kerületben járnak, egy olyan épülettel találkozhatnak, amelyet 2022-ben Kispest várossá válásának 100. évfordulóján a lakóközösséggel közösen tudott felújítani az önkormányzat. Kispest polgármestere külön megköszönte a gépmajálist is szervező Hofherr-Dutra Emléktársaságnak, hogy ápolja a hagyományt.

A XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándor arról beszélt, hogy büszkék lehetünk a gyárra, a munkásokkal való törődésre, arra a műszaki fejlesztésre, amelyet a gyár mérnökei, munkatársai a magyar gazdaság számára biztosítottak. Azt gondolom, hogy ez emlékeztet bennünket arra, hogy mi magyarok mennyire kreatívak vagyunk, és olyan újításokat tudunk a gazdaság érdekében kitalálni, amelyek nagymértékben szolgálják a közjót – fogalmazott a polgármester.

Dr. Stieber József fejlesztőmérnök, a Hofherr-Dutra Emléktársaság tiszteletbeli elnöke megköszönte a két önkormányzat és a múzeum mellett az országos gépgyűjtők támogatását, és köszöntötte az egykori tervezőmérnököket, kollégákat.

A köszöntők végeztével a két városvezető beindított egy-egy traktort, megnyitva ezzel a gépmajális programjait. Volt régi traktorok, teherautók felvonulása, a múzeum kertjében Payr Henrik vezetésével a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara adott műsort, és fellépett a Tébláb Táncegyüttes. Indult busz az Aeroparkba, és tartottak cséplési bemutatót a 150 éves gőz- és 100 éves cséplőgéppel. A szabadtéri gépkiállítás egész nap várta az érdeklődőket.

A gépmajálist a 2009-ben alakult Hofherr-Dutra Emléktársaság szervezi, a rendezvényt minden évben támogatja Kispest Önkormányzata is. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy a Hofherr-Schrantz Gépgyár, 1912-től Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt., majd 1951-től Vörös Csillag Traktorgyár (VöCsi) egykori dolgozói, a hagyományőrzők, gyűjtők, valamint érdeklődők találkozhassanak és ünnepelhessenek május 1-jén.

Hofherr Mátyás 1900-ban alapította gyárát Kispesten, amely 1973-ig, mint önálló gép- és traktorgyár állt fenn. A kispesti gyár Hofherr Mátyás 1869-ben alapított bécsi gyárának leányvállalata lett. Az 1960-ban bevezetett DUTRA védjegy a gyár két fő gyártmányának nevéből, a Dumperből és a Traktorból álló mozaikszó.