HÍREK  2024. május 26.      278

Szórakoztató programok napsütésben a gyermeknapon

Remek hangulatban, a tombolahúzás izgalmaival ért véget az idei önkormányzati gyermeknap a központi játszótéren. Programban, szórakozási lehetőségben nem volt hiány, és az időjárás is kegyes volt ma a szervezőkhöz és a kispestiekhez.

Szórakoztató programok napsütésben a gyermeknapon
A képre kattintva galéria nyílik. (25 kép)

A nagyszínpadon az Aranyalma Páros kezdett, majd a Mágnes Színház ifjú színészpalántái követték őket. Az első tombolasorsolás előtt még a Sylphide by ArtsMűhely műsorát is megnézhették a gyerekek.

Tombolát idén is a kiegészítő programok sátránál, a kézműves-foglalkozásokon lehet kapni, de ehhez részt kell venni valamelyik programon – tudtuk meg Váradi-Fekete Petrától, a mai program főszervezőjétől, aki kérdésünkre elmondta azt is, hogy a megszokott kiegészítő programkínálat mellett idén először lehetett akkumulátoros kisautózni is. És bár nem szerepelt az előre kiadott programban, de a délutáni műsorban láthatták még a néhány héttel ezelőtt tartott III. Kispesti Sreet Food Fesztiválon nagy sikert aratott különleges oroszlántáncot, és új fellépőként Másfél Fecó (apa és fia) bohócok mutatkoztak be a kispestieknek.

A kiegészítő programok között most is ott volt a KvízKaland sátra, ahol a szokásos városismereti kérdések mellett most „időkapszulát” is készíthettek a gyerekek jövőbeli kívánságaikkal – mondta el Rozgonyi Sarolta, a kvízkalandok kiötlője, könyvszerkesztől, aki idén is felajánlotta tombolaajándékként a Babilon kiadó két legújabb könyvének néhány példányát.

Most is ugyancsak népszerű volt, sokan és sokat álltak sorba az arctetoválásért és csillámfestésért, amit évek óta Brösztl Éva és Thén Noémi rajzol a gyerekek kezére, arcára.

Szórakoztató programok napsütésben a gyermeknapon
A képre kattintva galéria nyílik. (33 kép)

Új programként ismerkedhettek a gyerekek az „Örömzöldek” öko-játékaival, amelyet Süveges Krisztina és Róth Katalin állítottak össze kizárólag újrahasznosítható anyagokból, ezzel is bizonyítva a gyerekeknek, hogy a szemét nem mindig szemét, és nem kell azonnal mindenből újat venni, és lehet játékot készíteni saját kezűleg is. Különleges színvonalas és igényesen kialakított játszóházukban találtunk amőbajátékot tojástartókból dióval és apró tobozzal, valamint fémdobozokból készített hang alapján „becslőjátékot” magokkal, de nyomon követhettük a „porzó-védő szolgálat”, azaz a méh és a katicabogár természetbeli feladatait is.

Nem hiányozhattak a programból az Első Kis-Pesti Kert kertészei, akik most is hoztak kertészkedéssel, természet és környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéseket, és volt szelektív kukába való hulladékgyűjtés is – mesélte Nagy Mária kertvezető. Most először különleges „porcelán gyurmára” a gyerekek dekupázs technikával ragasztottak terméseket, szárított virágokat, színes papírképeket. A foglalkozást tartó Tőkés Irénke, az Első Kis-Pesti Kert tagja elmondta, a különleges gyurmából akár tárgyakat is lehet készíteni.

És elmaradhatatlan programelem volt a póni-lovaglás, a kerületi rendőrkapitányság munkatársainak foglalkozása, és eljöttek most is a Kispesti Állatvédelmi Járőrszolgálat önkéntesei is. De voltak népi játékok, szakajtókörhinta, ugrálóvár és gurult az óriás felfújt gömblabda is.

A nagyszínpadi programok sorát a Kolompos együttes mini koncertje zárta, nagy sikerrel.

A legtöbben mégis az ezután megtartott tombolasorsolást várták, ahol két fődíjat, két kerékpárt is kisorsoltak. A sok-sok önkormányzati meglepetéscsomagot az ott lévő gyerekek segítségével Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester adta át.

Idén az egyik kerékpárt Banya Palkovics Borka a Szőlőskerti óvodából, a másikat a Juhász testvérpár, Vince (Százszorszép óvoda) és Bálint (Bolyai iskola) nyerte.