HÍREK  2017. november 11.      1,442
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ünnepeltek a kispesti nemzetiségek

Kilenc nemzetiségi önkormányzat kulturális műsorát és jellegzetes ételeit élvezhette a közönség a 22. nemzetiségi esten a KMO-ban. A korábbi évek gyakorlatától eltérően, amikor csupán a nemzetiségi önkormányzatok vendégei vettek részt a folklóresteken, idén az önkormányzat nyitottá tette a rendezvényt a kispestiek és a civilszervezetek tagjai előtt.

Ünnepeltek a kispesti nemzetiségek
A képre kattintva galéria nyílik. (24 kép)

Gábor Ilona igazgató köszöntőjét követően a rendezvényt megnyitó Gajda Péter polgármester példaértékű, az országban is különlegességnek számító hagyománynak nevezte, hogy a kispesti nemzetiségek már hosszú évek óta együtt ünnepelnek, bemutatják egymásnak és a vendégeknek kulturális műsoraikat, gasztronómiájukat. Mint mondta, reméli, hogy folytatódik ez a nagyszerű tradíció a jövőben is, és a kispestiek számára is nyitott rendezvényen egyre többen ismerhetik meg ezt a sokszínű kulturális palettát.  

Az esti folklórprogramban kilenc nemzetiségi önkormányzat előadói, vendégművészei, együttesei léptek a KMO színpadára, a produkciók előtt a nemzetiségi önkormányzatok vezetői köszöntötték a közönséget és mutatták be a fellépőket.

A jó hangulatot a görög önkormányzat előadója, az Ellinizmosz Görög Tánccsoport alapozta meg a szigetekről való táncokkal. A román önkormányzat képviseletében a nagykárolyi Taraful Ceatara együttes adott műsort. A német önkormányzat nevében az Erkel iskola diákjai léptek színpadra. Ezután a Polonez Néptáncegyüttes lengyel táncait élvezhették a nézők, majd a deszki Bánát szerb tamburazenekarnak tapsolhattak. A cigány önkormányzat a rendkívül tehetséges énekes-gitárost, Bogdán Norbertet mutatta be a közönségnek, nagy sikerrel. Az örmény kultúra követe Nelson Sahakijan operaénekes volt, aki előbb egy népdalt éneket, majd Tóth Andrással együtt részletet adott elő a Musza Dagh című musicalből. Az örmény bemutatót az Urartu Örmény Színház táncosainak harci tánca zárta. Ezt követően a tököli Prekovac Együttes adott ízelítőt a horvát zenei kultúrából. A színpadi programok sorát a bolgár önkormányzat zárta a Martenica Táncegyüttes műsorával.

A folytatásban a Martenica táncházat tartott a színházteremben, az aulában pedig a Bánát tamburazenekar szórakoztatta a vendégeket, akiket nemzetiségi ételkóstoló is várt: souvlaki, padlizsánsaláta és tzatziki (görög), csevapcsicsa, ajvár,  majonézes burgonya és sült karaj (horvát), töltött káposztát, babos tészta, túrókrém és almás piskóta (német), kavarma, bolgár fasírt, pitka és sopszka saláta (bolgár), bigos (lengyel), cigány káposzta és bokoji (cigány), csevapcsicsa, ajvár, prebranac, gibanica és prósza (szerb), töltött káposzta és fánk (román), padlizsános töltött hús, pulykafalatok nyárson, napoleonka és marlenkát (örmény).