VELÜNK TÖRTÉNT...  2024. február 12.      496

Megemlékezés Gémes Antalról

Életének 92. évében, 2023. december 28-án elhunyt az ismert kispesti pedagógus, Gémes Antal. Egyesületünk kezdeményezésére egykori munkahelyén, a Hungária Általános Iskola és Kollégiumban február 10-én megemlékezést tartottunk tiszteletére. A rendezvényen a családon és az egyesületi tagokon kívül régi tanítványok, kollégák, egykori egyetemi társak is részt vettek, összesen 43-an találkoztunk.

Megemlékezés Gémes Antalról
A képre kattintva galéria nyílik. (4 kép)

Lehoczki Zoltánnak, a Gémes Természetjáró Egyesület elnökének köszöntője és visszaemlékezése után a résztvevők jelentkeztek szólásra, elmondva egy-egy kedves történetet tanárukról, kollégájukról, barátjukról. A találkozó fényképek és videók nézegetésével, állófogadással, kötetlen beszélgetéssel ért véget.
Gémes Antal több kerületi iskolában is tanított, az Erkel Ferenc Általános Iskolában, a Hungária Általános Iskola és Kollégiumban, valamint a Puskás Ferenc (akkor még Berzsenyi Dániel) Általános Iskolában is oktatta, nevelte a gyerekeket. A 70-es, 80-as években aktív tagja volt a kerületi Úttörőelnökségnek és a Budapesti Úttörőelnökség Táborozási és Turisztikai Szakbizottságának. Olyan híresen jó táborozások kötődnek a nevéhez, mint a Kismaros melletti börzsönygyöngyei vagy a Bükk hegység lábánál levő bélapátfalvai sátortáborok. A szellemisége nyomán 1987-ben megalakult Gémes Természetjáró Egyesület tiszteletbeli elnöke volt, 2012-ben a Természetjáró Fiatalok Szövetségétől az országban elsőként megkapta az akkor alapított Ifjúsági Természetjárásért Emlékplakettet.

Emlékét megőrizzük!

Gémes Természetjáró Egyesület