KISPEST DÍSZPOLGÁRAI   2014. július 01.

2014 - Somogyi Lászlóné

somogyi-laszloneMár 16 évesen dolgozott, kétkezi munkásként a szomszédos XX. kerületi Motoröntvény Gyárban. Tanulmányait esti iskolán folytatta, az érettségi után elvégezte a gyors- és gépíró iskolát, majd a Kispesti Rendőrkapitányságon helyezkedett el, ahol később hivatásos állományba került.

1965-ben ment férjhez, ekkor telepedett le Kispesten, két gyermeküket már itt nevelték. Már korán a közélet felé fordult a figyelme, 1987-ben „Budapestért” kitüntetésben részesült kiemelkedő társadalmi munkájáért, majd 1990-ben „Kispestért Emlékplakettet” vehetett át Kispest fejlődése érdekében végzett kiemelkedő közéleti munkája elismeréseként.
Ugyanebben az évben, az első szabad választások alkalmával, önkormányzati képviselőnek választották. Három választási cikluson keresztül volt a kispesti képviselő-testület elismert tagja.

1992-ben megalapította a Kispesti Véradók Egyesületét, mely ma is az egyik legelismertebb, magas színvonalon működő civil szervezet Kispesten. Munkájáért a Magyar Vöröskereszt számtalan elismerésben részesítette. A kerületi Önkormányzat kétszer is „Kispestért Oklevelet” adományozott az Egyesületnek Kispest érdekében végzett kimagasló munkájáért.

Érdekvédelmi és szociális tevékenysége, az általa szervezett kulturális és egészségügyi programok is a véradók megbecsülését és a rászorulók támogatását szolgálják. Az Egyesület vezetése mellett civil-ügyi referensként is a kispesti civilek és az önkormányzat közötti együttműködést erősíti.