KÖZLEMÉNYEK  2022. május 12.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kispesti Közösségi Költségvetés 2.0 - Javaslattétel

Kedves Kispestiek!

Kispest úttörő a magyarországi önkormányzatok között a közösségi költségvetés bevezetésének területén. A kerület hét kisebb városrészre bontása lehetővé teszi, hogy az eltérő településformák (panelházas lakótelep, családi házas övezet) más-más problémáira lehessen megoldást találni. A pandémia sajnálatos módon ezen a téren is éreztette hatását, az érdeklődés lanyhult.

A bölcs ember úgy tartja, hogy a nehéz idők egyben lehetőségeket is tartogatnak. Lehetőséget a megújulásra, újrakezdésre, Így van ez a Kispesti Közösségi Költségvetés programja esetében is. Elemezve az elmúlt évek tapasztalatait és a kispestiektől érkezett visszajelzéseket, megújult formában kívánjuk útjára indítani a Kispesti Közösségi Költségvetés 2.0 programot, melynek lebonyolításához idén tavasszal már helyi önkéntesek is csatlakoznak, akik amellett, hogy képzéseken vettek részt, szerepet vállalnak a javaslatok begyűjtését célzó, kispestiekkel folytatott párbeszédben és az ötletek kiértékelésében is.

Idén először nemcsak a már megszokott hét körzetre (Wekerle, Óváros, Kertváros, Felső- Kispest 1, Felső- Kispest 2, Felső Kispest 3, Felső Kispest 4) bontva várjuk a javaslatokat, hanem a fővárosi Közösségi Költségvetéssel összhangban, négy témakörben is, melyek a következők:
 Zöld(ülő) Kispest: a kerület parkjaival, közterületeivel, környezetvédelemmel kapcsolatos javaslatok,
 Gondoskodó Kispest: a kerületi közösségekkel, szociális gondoskodással kapcsolatos javaslatok,
 Fejlődő Kispest: a kerület infrastruktúrájának, gazdasági életének fejlesztésével kapcsolatos javaslatok,
 Nem meghatározható, egyéb.

Terveink szerint a fejlesztési javaslatok összegyűjtésére május és június hónapokban kerül sor. Az így összegyűjtött ötleteket a nyár folyamán kiértékeljük, szeptember és október hónapokban szavazásra bocsátjuk, majd az elfogadott javaslatokat összesen 42 millió forint (körzetenként 6-6 millió) értékben betervezzük a 2023-as költségvetésbe.

Gajda Péter
Kispest polgármestere

Javaslattételi lap - letölthető  (doc)

Online javaslattételi lap 

kertvaros