KÖZLEMÉNYEK  2024. március 21.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fórumot tartottak a lajosmizsei vasútvonal terveiről

Minimális lakossági érdeklődés mellett inkább a szakmának, valamint Vinczek György és Ternyák András alpolgármestereknek, Domokos Gábor képviselőnek és a helyi sajtónak szólt a csütörtöki tájékoztató, amelyet Ökrös László, a BFVT Kft. tervezője tartott a 142-es (Budapest–Lajosmizse) fejlesztésével kapcsolatban.

Fórumot tartottak a lajosmizsei vasútvonal terveiről
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás a jelenleg hatályos Kispest Kerületi Építési Szabályzat (Kispest KÉSZ) módosítását teszi szükségessé, a csütörtöki fórum a partnerségi egyeztetés, véleményezés első állomása volt. Kispest főépítészétől megtudtuk: a lajosmizsei vasútvonalat megnyitása óta nem újították fel, ez a munka most napirendre került. Elővárosi vasútvonalként tudna működni a felújítás után, zajcsillapított pályán járna, kevésbé zavarná a kerületet, a lakott területet, lehetne sűríteni a járatokat is. Ehhez a nagyszabású fejlesztéshez nem elegendő a jelenlegi terület, ezért a bővítésére, átalakítására készült a szabályozási tervmódosítás.

Berencz Ibolya elmondta lapunknak: a tervezett beruházás a közvetlenül a vasút mellett élőket érinti jobban, ez jellemzően a Szövetség és a Vasút utca környékén várható. De jelentős újítás lesz az is, hogy a Derkovits utcánál a pálya elindul felfelé, felső vezetésben halad át az Üllői út és az Ady Endre út felett, majd a Bozsik Arénánál kezdi az ereszkedést, és a Temesvár utca, illetve a Katona József utcai csomópont már szintbeli kereszteződés lenne. Így a Kispest vasútállomás is felül kap helyet, kicsit közelebb az Üllői úthoz. Alatta P+R parkolók lesznek. Ezek a változtatások, illetve a pálya átalakítása kétvágányosra, valamint a villamosítás mind területigénnyel jár, és a közelebb lévő ingatlanok érintettek lesznek.

Arról is beszélt a főépítész, hogy a lakossági fórum a partnerségi egyeztetés kötelező része, ez március 28-ig tartó időszak, addig lehet észrevételt, javaslatot tenni a tervvel kapcsolatban, amely megtalálható itt, és megtekinthető a Főépítészi Irodán. Az észrevételeket összegezzük, ezekre készülnek úgynevezett tervezői válaszok. Ezek után véleményezik a tervet az államigazgatási szervek, a szakhatóságok, a közművek, a közszolgáltatók. Ennek végén a képviselő-testület megtárgyalja az anyagot, majd a legvégén az állami főépítész mondja ki, hogy a terv alkalmas-e elfogadásra vagy nem – tette hozzá.