KÖZLEMÉNYEK  2024. június 19.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A kerületi esővízgyűjtő és komposztáló programról

Kispest Önkormányzata 2018 óta minden évben meghirdeti a kerületiek részére komposztáló programját, melyhez tájékoztató előadást is szervez a tevékenység folyamatáról, hasznosságáról.  2022-től már esővízgyűjtő beszerzését is támogatjuk. Mindkét programunkat kiemelkedő érdeklődéssel fogadták a kispestiek, így továbbra is folytatni kívánjuk.

Az elmúlt két évben 452 db esővízgyűjtő tartály, 146 db komposztáló edény és 30 db lombkomposztáló rács került kiosztásra.

A minden évben meghirdetett „Komposztáló Kerület” program és az esővízgyűjtő program népszerűségéből adódóan az idén is támogatja önkormányzatunk a zöldhulladék felhasználását és az esővíz hatékony felhasználását, ezért 2024. július 3-án ismét elindítjuk programjainkat és elérhető lesz honlapunkon a részletes tájékoztató a program menetéről, valamint a jelentkezés.

Önkormányzatunk a beszerzési költség 70%-át átvállalja, a jelentkezőkre így mindössze 30% önrész hárul.

Miért jó az esővizet hasznosítani?

A gyorsuló klímaváltozáshoz hozzájárult számos emberi tevékenység, mint például a túlfogyasztás, a környezetszennyezés, az erdők kitermelése stb. Hatásait – a szélsőséges időjárási jelenségeket, az egyre hosszabb nyári forróságot, valamint a csapadékvíz éves eloszlásának változását – nap mint nap magunk is tapasztalhatjuk. Környezettudatos szemlélettel, kis odafigyeléssel, apróbb dolgokkal mi is hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez.  A mindennapi életünkben a háztartásnak vannak olyan területei, amelyekre nem szükséges a vezetékes víz. Az esővíz kiválóan alkalmas öntözésre, aminek eredményeképpen jelentős mennyiségű ivóvizet megtakaríthatunk.

Miért jó komposztálni?

A komposztálásnak számos előnye van. Kevesebb szerves háztartási hulladék keletkezik, mindemellett olcsó és környezettudatos megoldást biztosít. Javítja a talaj minőségét, tápanyagtároló képességét is. Szeretné elősegíteni növényei növekedését, vagy ellenállóbbá tenni a kórokozókkal és kártevőkkel szemben? A komposztálás megoldást jelent erre, ugyanis a komposztban található anyagok serkentik a növények növekedését, ellenálló képességét.

Kik vehetnek részt a programokban?

A kertvárosi környezetben élő családokon kívül, a zöldfelülettel rendelkező intézmények és a zárt kerttel rendelkező társasházak is jelentkezhetnek a programba. Intézmények esetén az intézményvezetők, társasházak esetén a közös képviselők jelentkezését fogadjuk el. Minden meghirdetett programra, 5 éves időszakon belül egy háztartás egyszer jelentkezhet 1-1 termékre. Ezzel biztosítjuk, hogy mindenki kedvezményesen hozzá tudjon jutni a számára szükséges eszközökhöz.

Zöldprogram Iroda 

komposztalasesovizgyujto-forrashaz