KÖZLEMÉNYEK  2024. július 17.

Egy gombnyomás, és érkezik a Kispesti Őrangyal

Mindenki számára talán a legfontosabb, hogy biztonságban érezze magát és biztonságban tudhassa szeretteit, idős hozzátartozóit. Hiába minden elővigyázatosság, váratlan helyzetek, balesetek bármikor történhetnek, ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy minél hamarabb jöjjön a segítség. Szerencsére többféle lehetőség közül is választhatnak azok, akik úgy érzik, előre felkészülve, biztonságosabbá szeretnék tenni önmaguk, hozzátartozóik mindennapjait egy esetleges egészségügyi probléma bekövetkezésének esetére.

A Kispesti Őrangyal elnevezésű jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a szociális alapszolgáltatások egyik – ingyenesen igénybe vehető – formája. Ugyan nem kötelező feladat, Kispest Önkormányzata mégis fontosnak tartja, hogy az itt élők részére egy olyan szociális szolgáltatást biztosítson, amely abban segít, hogy a saját otthonukban, egészségi állapotuk, szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából ellátáshoz jussanak.

Kispesten az önkormányzat támogatásával 2010-től állami feladattá vált a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, melynek működtetését pályázat útján nyerte el a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat. Őt különböző típusú eszköz – kétféle analóg és három GSM-rendszerű, amelyből kettő GPS-helymeghatározó funkcióval is rendelkezik – közül az igénylő egészségi, illetve mentális állapotát, képességét figyelembe véve a legmegfelelőbbet biztosítja a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat. A GPS-alapú pánikgomb már olyan korszerű, hogy például azt is észleli és riaszt, ha az idős ember elesett.

Fővárosi szinten is egyedülállóan sok ilyen eszköz van a kispesti idősek és rászorultak használatában. Jelenleg 181 karon vagy választhatóan nyakban hordható pánikgombos eszköz szolgálja 185 idős, rászoruló kispesti lakos szociális, egészségügyi, közbiztonsági védelmét. Szükségességét és hasznosságát az élet már többször bizonyította. Ezekkel az eszközökkel az emberek biztonságban érezhetik magukat. De nemcsak a használónak ad biztonságot, hanem a hozzátartozóknak is, akik így nyugodtabban tudnak dolgozni, hiszen rokonuk biztonságára többen is vigyáznak. A szolgáltatást térítésmentesen kérhetik a Kispesten állandó, vagy tartózkodási hellyel rendelkezők.

A Kispesti Őrangyalt elsősorban azok a 65 év feletti, időskorúak, krónikus betegségben szenvedő kispesti lakosok vehetik igénybe leginkább, akik egyedül élnek, rosszullét vagy baleset esetén nem rendelkeznek segítséggel.

Az ingyenes szolgáltatás jól kiegészíti a szociális alapszolgáltatásokat (házi segítségnyújtás, nappali ellátás, szociális étkeztetés), biztonságossá teszi az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek életvitelét saját lakókörnyezetükben, kiváltja a költségesebb és a tartós bentlakásos otthoni ellátásokat.

Miért javasoljuk a Kispesti Őrangyal jelzőrendszeres házi segítségnyújtó szolgáltatást?

- Mert a szakképzett gondozó/ápoló minden esetben 30 percen belül személyesen tudja ellenőrizni az ellátott egészségügyi állapotát, biztonságát, és segítséget tud nyújtani egyéb esetekben is (pl. ha az ellátottnak légzési nehézsége, ájulásérzete vagy szívinfarktusa stb. van, és csak arra marad ideje, hogy megnyomja a jelzőkészülék nyomógombját, de már nem tudja elmondani a problémáját, akkor is a helyszínre érkezik a segítség).
- A segítő mindig szakképzett személy, aki azonnal fel tudja mérni a helyzetet, így akár az ellátott életét is meg tudja menteni a gyors intézkedéssel.

Összességében elmondható, hogy a Kispesti Őrangyal olyan korszerű szolgáltatás, amely Kispest lakosságának életminőségét javítja, biztonságérzetét növeli, életet menthet. Amennyiben ezt a biztonságot nyújtó szolgáltatást Ön is szeretné biztosítani saját maga, vagy rászoruló hozzátartozója, illetve ismerőse számára, várjuk jelentkezését telefonon vagy személyesen az intézményvezetés székhelyén és szakmai egységeinkben.

Tájékoztatás és szociális tanácsadás az igénylésről, valamint az ügyintézés menetéről az intézményvezetés székhelyén hétfőtől csütörtökig 9.00–16.00 óráig, pénteken 9.00–12.00 óráig, a szakmai egységekben hétfőtől péntekig– 8.00–16.00 óráig:

- Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat székhelye – XIX., Budapest, Táncsics Mihály utca 7., tel.: 06 1 282 9501/5005, mobil: +36 30 463 2120
- Wekerlei Idősek Klubja és Házi segítségnyújtást végző 1. csoport – XIX., Corvin krt. 32., tel: 06 1 282 9828, mobil: +36 30 504 5774
- Kertvárosi Idősek Klubja – XIX., Kossuth Lajos u. 202., tel.: 06 1 357 9901, mobil: +36 30 497 5253
- Lila Akác Idősek Klubja és Házi segítségnyújtást végző 2. csoport – XIX., Ady Endre u. 110., tel.: 06 1 282 9651, +36 30 504 5760
- Őszirózsa Idősek Klubja – XIX., Táncsics Mihály u 7., te.: 06 1 281 1621, mobil: +36 30 504 5756
- Zöld Diófa Gondozóház és Idősek Klubja – XIX., József Attila u. 77., tel.: 06 1 282 2290, mobil: +36 30 321 7316

Kispest Önkormányzata

kispesti-orangyal-kep