KÖZLEMÉNYEK  2015. augusztus 18.
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ingyenes talajvízminta-vizsgálat Wekerlén

Kispest Önkormányzata térítésmentesen biztosítja a talajvízminták bevizsgálását az érintett wekerleiek részére. Szeptember 15-ig lehet jelentkezni mintavételezésre.

viz

Tisztelt wekerleiek!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Kispest Önkormányzata a volt Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén tárolt anyagok esetleges szennyező hatásának kimutatása érdekében Wekerletelepen méréseket végeztetett. A kutatások során megvizsgáltattuk, hogy
– szennyezett-e a talajvíz,
– szennyezett-e a talaj,
– előfordul-e szennyezettség élő növényi (gyümölcsök, zöldségek), illetve állati (csigák, giliszták) szervezetekben,
– van-e szennyeződés az ülepedő porban.

A mintavételezést és a minták elemzését a Bálint Analitika Kft. végezte az önkormányzat megbízásából. A mérési eredmények szerint az élő szervezetekben, illetve a talajból és homokozóból vett mintákban nem volt kimutatható szennyezettség. A talajvízminták közül két esetben (Álmos és Baross utcai címen) az AOX értékek (halogénezett szerves vegyületek összességének mérőszáma) meghaladta az ivóvízrendelet szerinti határértéket.

A szennyező vegyületek pontos meghatározása, és a BVM-mel esetlegesen összefüggésbe hozható talajvíz-szennyeződés kiterjedésének meghatározása érdekében még további vizsgálatok elvégzése szükséges.

Kispest Önkormányzata a Bálint Analitika Kft.-vel együttműködve a vizsgálatok szerint érintett wekerleiek részére a meglévő talajvízkutakból a talajvízminták bevizsgálását térítésmentesen biztosítja.

Azok, akik szeretnék a talajvizüket bevizsgáltatni, kérjük, hogy 2015. szeptember 15-ig jelentkezzenek a Zöldprogram Irodán személyesen, ügyfélfogadási időben vagy írásban a Zöldprogram Iroda e-mail címén (zoldprogram@kispest.hu) adataik (név, cím, elérhetőség) megadásával. Az iroda továbbítja az igényeket a cég felé, amely a mintavételezés várható időpontját egyezteti a jelentkezőkkel.

A további eredmények közzétételéig kérjük, hogy azok, akik a Wekerletelepen talajvízkúttal rendelkeznek, a talajvizet ne használják főzésre, fürdésre, élelmezési célú növények (zöldség- és gyümölcsfélék) locsolására!

Gajda Péter polgármester