HÍREK  2021. június 23.      908
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Energiatudatos szemléletformálás Kispesten

Online tapasztalatmegosztó workshopot tartottak a Polgármesteri Hivatal szakembereinek, irodavezetőinek, érdeklődő munkatársainak az energetikai épületfelújítások hatékonyságáról és ennek mérési lehetőségeiről. Az eseményre a KEHOP-5.4.1-16-2016-00201, az Energiatudatos szemléletformálás a XIX. kerületben projekt keretében, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szakmai irányítása alatt került sor. Ez a program is része annak a tudatos környezetvédelmi munkának, amelyet a kerület évek óta folytat.

kispest-legi

A 2020 szeptemberében elfogadott Kispesti Klímastratégiában megfogalmazottak szerint Kispest Önkormányzata számára fontos a klímaváltozás elleni fellépés, amit jól példáz a 2018-ban kidolgozott Fenntartható Energia-és Klíma Akcióterv (SECAP). Ennek alapján Kispest már elkötelezte magát a 40 százalékos emissziócsökkentés. A jelenlegi klímastratégia célja ehhez kapcsolódóan egyrészt segíteni a 2030-ra vizionált 40 százalékos emisszió csökkenést (2006-hoz képest), másrészt, távlatibb célok kitűzése és releváns intézkedések megvalósításának elősegítése 2050-ig.

 

Ehhez kapcsolódóan 2020 augusztusában csaknem 5 millió forint támogatást kapott az önkormányzat KEHOP 5.4.1-16-2016-00201 számú projekten arra, hogy támogassa az energiatudatos gondolkodás és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták, szokások elterjesztését. Ennek keretében a konkrét cél az, hogy a lakosság szélesebb körben megismerhesse az energiatakarékossági, energiahatékonysági, megújuló és alternatív energiahasznosítási megoldásokat, lehetőségeket, illetve változzanak a lakosok ezekkel kapcsolatos fogyasztói és társadalmi beállítódásait. Az információs, szemléletformáló programsorozatokkal, kampányokkal, képzésekkel, közösségi együttműködések megvalósítása hozzájárul a kompetens és felelős magatartás elterjedéséhez, az energiatudatos életmód értékeinek és eszközeinek széleskörű elterjesztéséhez, valamint a kapcsolódó nem formális tanulási helyzetek ösztönzéséhez és végső soron a megújuló energia-felhasználás növekedéséhez és az energiafelhasználás csökkentéséhez.

 

Az esemény szakmai moderátora, Beleznay Éva, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) elnöke bevezetőjében elmondta, hogy az egyesület bemutatja a 2019 óta folyó, a H2020 program által támogatott BUILD UPON2 projektet és a projekt keretében kidolgozott többszintes épületfelújítási keretrendszert, amely a 2050-re célként kitűzött karbonsemleges épületállomány elősegítését célozza. A projekt végrehajtásában 8 ország zöldépítési egyesületei, először 8 mintaváros, köztük magyar részről Budaörs, és a következő lépésként 24 követő város vesz részt. Ezért örvendetes, hogy Kispest, Budavár, Szombathely már résztvevői, és várhatóan Kőbánya önkormányzata is csatlakozik ehhez a nagy projekthez.

Fontos viszont, hogy a nemzeti célok megfogalmazásán túl szükség van a helyi projektekre, adatrendszerekre és az épületfelújításokhoz kapcsolódó stratégiákra, akciótervekre (Klímastratégia, SECAP, EMIT), mert ezek nélkül nem fogjuk a közös célokat elérni.

Az interaktív beszélgetés során olyan gyakorlatban is használható megoldásokat kerestek a résztvevők, amelyek végén a közös munka eredménye egy olyan keretrendszer kialakítása lehet, amelyben az önkormányzatok szakirodái, a ma még külön, külön gyűjtött és feldolgozott adatokat egy egységes egészként, közös információs bázisként kezelik, látják, majd hasznosítják a közös tudás a városüzemeltetés, az épületfelújítások, fejlesztések, az eladások, vagy éppen a szociális ügyek megoldása érdekében. A keretrendszer létrejöttét, az egységes adatbázist valamennyien jónak és fontosnak tartották, hiszen ezek segítik majd a tervezést is.

A beszélgetés végén a résztvevők egyöntetű véleménye szerint elengedhetetlen középületeink energiahatékonysági felújításainak nyomon követése, eredményességének vizsgálata, így a BuildUpon2 indikátorainak integrálási lehetőségei a kerületi energiahatékonysági monitoring rendszerhez is hasznosak.

Bővebben: https://www.youtube.com/watch?v=cj32SgPPdgc

http://uj.kispest.hu/.../egyeb.../klimastrategia2020.pdf