HÍREK  2021. július 10.      1,805
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Hajrá komposztálás!

A járvány miatti szünetet követően idén is folytatódott a lakossági komposztáló program, amelyet 2018 óta az önkormányzat már maga finanszíroz. A komposztláda és lombkomposztáló osztását a Forrásházban tartották szombat délelőtt. A tavalyi jelentkezők közül tizenegyen a helyszínen, tizenketten online követték Stiglicz Norbert környezetvédelmi technikus előadását a komposztálási alapokról. Varga Attila alpolgármester, Ferenczi István képviselő, a fenntartható fejlődés tanácsnoka, Tichy Judit, a Zöldprogram Iroda vezetője és Olasz Krisztina klímareferens is jelen volt az eseményen.

Hajrá komposztálás!
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Az önkormányzat már több évtizede foglalkozik azzal, hogyan lehetne javítani a környezet állapotán. A rendszerváltás után például komoly fatelepítések voltak Kispesten – mondta el lapunknak Varga Attila, hangsúlyozva, azért kell környezettudatosan gondolkodniuk egy város vezetőinek, mert ezzel élhetőbbé válik az a mikrokörnyezet, amiben élünk. Az alpolgármester hozzátette, ha környezettudatosabban élünk, kevesebb lesz a hulladék, javul levegő minősége, kevesebb lesz a por, nem lesz annyira meleg, kisebb lesz a zaj, jobban érezzük magunkat. Ebben az önkormányzat olyan programokkal tud segíteni, mint például a komposztládaosztás, vagy a tervbe vett csapadékvíz-ciszterna kialakítása, de ide tartoznak a közösségi kerteket érintő, valamint a Fogadj örökbe egy fát és a Fogadj örökbe egy közterületet programok is, amelyek mind azt mutatják, hogy a saját környezetünkben apró munkával, vagy akár közösen is szebb, jobb, egészségesebb környezetet tudunk teremteni. A komposztálással például otthon kis munkával meg lehet teremteni a tápanyagokban gazdag táptalajt a zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Arról is beszélt az alpolgármester, hogy elindul a közösségi komposztálás, Bogó Józsefné képviselővel, a Környezetvédelmi Bizottság elnökével, Ferenczi István tanácsnokkal és Vinczek György alpolgármesterrel közösen a Közpark bevonásával igyekeznek olyan működési módot kialakítani, amely akár lakótelepi környezetben a társasházakban lakók számára is biztosítja a komposztálás lehetőségét.

Olasz Krisztina klímareferens elmondta, a komposztáló program kapcsolódik a tavaly elkészült Klímastratégiához. Kispest 2015-ben csatlakozott az Európai Polgármesterek Szövetségéhez, és vállalta, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátást. Ennek nagy része lakossági kibocsátásból adódik, az épületek fűtéséből, hűtéséből. A negyvenből 11 százalékot már sikerült csökkenteni. Született egy Energia Akcióterv is, tavaly pedig a Klímastratégia készült el. Ebben felmérték Kispest helyzetét, hogyan hat ránk a klíma, milyen hatásokra, hőmérsékletingadozásokra, viharokra lehet számítani, és hogyan hatunk mi a klímára, hogyan adódik össze a szén-dioxid-kibocsátásunk, hogyan lehet csökkenteni. A Klímastratégia olyan javaslatokat fogalmaz meg, amelyeket az önkormányzat az elkövetkező években megvalósíthat. Ezek között szerepel egyebek mellett a lakossági és közösségi komposztálás és az esővíz gyűjtése is – tette hozzá.

Az önkormányzati ingyenes lakossági komposztáló program folytatódik, névvel, lakcímmel és telefonos elérhetőséggel lehet jelentkezni a zoldprogram@kispest.hu e-mail-címen. A Zöldprogram Iroda minden jelentkezést regisztrál és a sorrend alapján biztosít lehetőséget a programban való részvételre.