HÍREK  2021. augusztus 02.      620
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A roma holokauszt emléke

Megemlékezést tartottak ma a Kispesti Aranyházban a roma holokauszt emléknapján (augusztus 2.), a kerületi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

A roma holokauszt emléke
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Az eseményen először Balogh Fruzsina, a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője köszöntötte a vendégeket, majd felidézte, hogy mi történt 1944-ben. 77 évvel ezelőtt augusztus 2-án Auschwitz-Birkenauban több mint 4300 romát gyilkoltak meg. Ezen a tragikus napon világszerte rájuk, és arra az ötszázezer-másfélmillió roma emberre emlékeznek, akiket a második világháború alatt gyilkoltak meg Magyarországon és Európában.

A népirtást megelőző több évtizedes gyűlölködésre és a gyűlölet, előítéletesség továbbélésére figyelmeztetett beszédében Vinczek György alpolgármester.

A köszöntők után Bóni Zsolt és zenekara lépett fel, akik cigány-magyar és izraeli dalokat játszottak. Majd a Holokauszt Táncballadát láthatta a közönség a Romano Glaszo előadásában.

Az eseményen részt vett Varga Attila alpolgármester, Paróczai Anikó önkormányzati képviselő, valamint Iványi Miklós lelkipásztor, Kispest Díszpolgára is.