HÍREK  2022. május 25.      436
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Véget ért a Szenior Akadémia tavaszi kurzusa

A 16. félévét zárta a Kispesti Szenior Akadémia kedd délután a Városháza dísztermében, ahol a tavaszi szemeszterre regisztrált 180 kispesti „szeniorakadémista” közül hatvanan vették át a részvételt igazoló oklevelet Varga Attila és Vinczek György alpolgármesterektől. A kispesti szenior akadémia továbbra is a leglátogatottabb akadémiák egyike országosan is, itt viszonylag kicsi a lemorzsolódás, nagy a lelkesedés évek óta.

Véget ért a Szenior Akadémia tavaszi kurzusa
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Bár ma itt okleveleket osztottunk, de ez nem azt jelenti, hogy ez az utolsó előadás a 16. félévben, hiszen május 31-én, kedden zárjuk valójában a félévet – hangsúlyozta Jászberényi József, a Milton Friedman Egyetem felnőttképzéssel foglalkozó igazgatója, aki a posztcovid tünetekről tartott érdekes és figyelemfelkeltő előadást.

Jászberényi József már az oklevelek kiosztásánál utalt arra, hogy hiába a veszélyhelyzet megszüntetése, a védekezésben való teljes lazítás, a vírus bizony itt van, nem múlt el a veszély végérvényesen, ezért az ilyen ünnepélyes alkalmakkor szokásos kézfogások és gratuláló puszik is elmaradtak ez alkalommal. Az előadó arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy ne szégyelljenek zárt térben, tömegközlekedési eszközön, zsúfoltabb üzletekben továbbra is maszkot hordani.

Az előadás bevezetőjében néhány statisztikai adat felsorolásával világított rá az előadó arra a tényre, hogy az emberiség történetében nem volt még ilyen területileg kiterjedt világjárvány. Ezt mutatja, hogy a világon 528 millióan fertőződtek meg a covid valamilyen mutánsától, és 6,3 millió ember halt meg bizonyítottan a járványnak köszönhetően. Magyarországon 1,9 millió megbetegedést regisztráltak, vélhetően ennél sokkal több volt a megbetegedettek száma, és 46 ezer honfitársunk hunyt el a betegség következtében.

Jászberényi József arról is beszélt, hogy a világ országainak járványban való megbetegedési és halálozási adatait összehasonlítani hitelesen teljesen lehetetlen, mert a különböző országok adatszolgáltatási protokolljai eltérnek egymástól. De ez biztos, hogy komoly járvánnyal álltunk, állunk szemben, amely próbára tette az egész világot.

Az előadás további részében részletes tájékoztatást adott a legfontosabb posztcovid tünetekről, amelyekre az időseknek feltétlenül oda kell figyelni. Ha tünetek hosszabb ideig fennállnak, érdemes az okokat kivizsgáltatni.

1. Tipikus, és talán a legkellemetlenebb tünetnek mondják az íz- és szakérzék hosszabb, rövidebb időre való elvesztését.

2. Mivel a covid a tüdőt és a felső légutakat támadja, ha hosszabb ideig szúró fájdalmat érzünk a hátunkban, ne halogassuk az orvos felkeresését.

3. Ugyancsak tüdőgyógyász tanácsára lehet szükség, ha valaki hónapokig köhécsel, köhög a fertőzést követően.

4. Ha valaki nem érzékelt szédülést korábban, gyanakodhat, posztcovid tünettel állhat szemben.

5. Egyik legidegesítőbb tünet, a „koronaszomnia”, álmatlanság, amikor az alvászavar egyik nap jelentkezik, másik nap pedig nem, de nem tudjuk magunkat kipihenni, mert hiányzik az úgynevezett mély alvási szakasz a pihenésünkből. Feltétlenül forduljunk alvásszakemberhez, aki átsegít bennünket, ha kell gyógyszert ad a bajra. De senkinek se jusson eszébe önmagát gyógyszerezni akár vényköteles, akár vény nélkül kapható gyógyszerekkel, gyógynövényekkel, mert sokkal nagyobb bajt okozhat magának.

6. Ijesztő jelenség az úgynevezett „agyköd” is, amikor néhány percre kihagy az agy, nem tudjuk hol vagyunk.

Semmilyen posztcovid tünetet ne bagatellizáljunk el, forduljunk a háziorvosunkhoz, szakorvoshoz, vagy a posztcovid ambulanciák valamelyikéhez! – hívta fel a figyelmet Jászberényi József.