HÍREK  2022. május 26.      468
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kincskeresés a Csillagfényben

Különféle zöldség- és virágmagok, köztük kerti zsázsa, paradicsompalánták ültetése, valamint „kincskeresés”, azaz földigiliszta és egyéb földben élő apró bogarak utáni kutatás szerepelt szerdán a Csillagfény bölcsődébe járó kisgyerekek délelőtti foglalkoztatásában, amelyet a dán-magyar bölcsődei program keretében tartottak.

Kincskeresés a Csillagfényben
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

A dán szakember, Elisabeth Schjødt Laursen immár harmadik alkalommal járt foglalkozást tartani Magyarországon, és mint mondta, Kispestre már szinte hazajön, akár a családjához,. A program keretében még háromszor jön majd különféle foglalkozásokat tartani, szakmai tapasztalatokat átadni az itt dolgozó kisgyermekgondozóknak, valamit a bölcsőde dolgozóinak. Kérdésünkre elmondta: rendkívül elégedett azzal, amit itt lát, tapasztal, mind a bölcsődében, mint pedig azzal a támogatással, amelyet az intézmény vezetése nyújt a program sikeréhez. Az itt dolgozók „melegszívűek, nyitottak, és elkötelezettek a munkájuk iránt, és ez érződik a gyerekeken is, hiszen nyugodtak, kiegyensúlyozottak” – hangsúlyozta.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Aszódi-Sikter Éva, a Kispesti Egyesített Bölcsődék vezetője, aki arról számolt be lapunknak, érzi minden kollégáján, igazán szeretnék, hogy minél többet tanulhassanak, ezért megtesznek mindent, ötletelnek, újabb és újabb javaslataik vannak. De nemcsak a bölcsődei dolgozók figyelik érdeklődéssel a dán mintára szervezett programokat, hanem a szülők is partnerek ezek zavartalan lebonyolításában, pedig egy-egy program szokatlan, eltér a hazai bölcsődei gyakorlattól.

Az „ültetős” kerti programról Aszódi-Sikter Éva elmondta azt is, hogy az ilyen foglalkozások Dániában rendszeresek, de Magyarországon sem idegen a bölcsődei, de igazán az óvodai nevelésben sem. A most elültetett magok, paradicsompalánták fejlődését a gyerekekkel folyamatosan figyelemmel kísérik, ha lesz termés, annak közösen örülnek, eszik meg majd.

A foglalkozás a környezetvédelem és a hulladék-újrahasznosítás jegyében is zajlott, hiszen a kicsik a magokat kiürült tejes- és konzervdobozokba ültették, használt újságpapírokkal takarták be.

Mivel a program keretében kiemelt szerepet kap a közösségben végzett tevékenység, az együtt munkálkodás, amely ha kell közös énekléssel is társul, ez alkalommal egy közismert francia dalocska dallamára íródott „magnövesztő” szerepelt a programban: „Ültess magot!, Ültess magot! Ki kel majd! Ki kel majd! Adjunk neki vizet! Adjunk neki vizet! Süsse a Nap! Süsse a Nap!”