HÍREK  2022. május 27.      541
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Harminc éves a Reménység iskola

A Reménység Katolikus Általános Iskola és Óvoda alapításának 30. évfordulója alkalmából Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony templomban péntek délelőtt.

Harminc éves a Reménység iskola
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

„…nagy múltú iskolaépületben alakult meg a Reménység Ökumenikus Keresztény Általános Iskola 1992. augusztus 1-jén Csernavay Jenő igazgatásával. 325 tanuló kezdte el az 1992/1993. tanévet. Két év átmenet után már minden tanuló számára kötelezővé vált a hitoktatás, amely azóta is meghatározó a keresztény szellemiség alakításában… Pedagógiai programunkat 2000-ben a két tanítási nyelvű programmal bővítettük. Továbbra is nagy gondot fordítottunk az ökumenikus szemléletű, keresztény értékeket közvetítő nevelésre, a felekezeti hitoktatásra, a különböző egyházak teológiai elvárásainak megfelelő felkészülésre. Az egész iskola számára így lett fontos ünnep az első szentáldozás, a bérmálkozás szentségének kiszolgálása vagy a konfirmáció ünnepe a protestánsoknál. A keresztény erkölcsi nevelés a szeretetre és igazságosságra, egymás kölcsönös tiszteletére és megbecsülésére törekedett.

Az iskola fenntartói feladatait, a gazdasági-pénzügyi feltételeket az Alapítvány kuratóriuma biztosította. Ezen belül is a legjelentősebb összeget Kispest Önkormányzata nyújtotta. Az iskola fenntartása, a megnövekedett tanulói létszám és a növekvő költségek miatt egyre nagyobb terhet rótt az önkormányzatra. Emiatt az önkormányzat kezdeményezte, hogy az iskola fenntartója valamelyik történelmi egyház legyen. Megkezdődtek a tárgyalások a római katolikus, a görög katolikus és a református egyház vezetőivel az iskola átvételéről. Prioritást a Római Katolikus Egyház kapott, mert a tanulók és a családok legnagyobb létszámban ehhez az egyházhoz tartoztak. A kuratórium az eredményes tárgyalások és a szükséges szerződések megkötése után a fenntartói teendők átadásáról döntött az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye részére.

2013. május 31-én Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az Esztergom-Budapest Főegyházmegye oktatási intézményei közé felvette a Reménység Két Tanítási Nyelvű Keresztény Általános Iskolát. Az alapítvány, mivel fenntartói feladatai megszűntek, az alapítvány a megszüntetést kezdeményezte a Fővárosi Bíróságnál.

2012. szeptember 1-jén kezdte meg működését a Reménység Két Tanítási Nyelvű Katolikus Általános Iskola. Az igazgató megbízást egy esztendőre Csernavay Jenő kapta, aki 1992-től volt az intézmény vezetője. Az átadás-átvétel rendben lezajlott, a jogi szakértők a szükséges szerződéseket és megállapodásokat elkészítették. A fenntartói feladatokat az Esztergom-budapesti Főegyházmegyei Érseki Hivatal látta el.

2013. augusztus 31-én a fenntartó döntése alapján Magyar Erzsébet, aki 1997 óta igazgatóhelyettes volt, kapta meg az igazgatói megbízást. Ezzel egy időben a fenntartói jogkört és feladatokat átvette az Esztergom-Budapest Főegyházmegye Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF). Az iskolának ismét változott a neve: Reménység Katolikus Általános Iskola lett. Hegedűs László pápai káplán, protonotárius kanonok, plébánost, Kispest díszpolgárát, 30 év Kispesten töltött papi szolgálat után főpásztora nyugállományba helyezte. Utóda Gyetván Gábor plébános atya lett.

Az fenntartóváltás nem okozott nehézséget a tanulók, a pedagógusok és a szülők körében. A pedagógiai program egy év múlva jelentősen változott, mert a fenntartó római katolikus egyház a két tanítási nyelvű program folytatását nem látta indokoltnak és megszüntette, illetve átalakította: a 2014/2015-ös tanévtől emelt szintű óraszámmal és a csoportbontás folytatásával valósul meg a nyelvoktatás.

2016. július 31-én Magyar Erzsébet igazgatót felmentették beosztásából és augusztus elsejével Géczy Árpád magyar–hittan szakos tanárt bízták meg az intézményvezetői feladatok ellátásával.” – olvasható az iskola honlapján.