HÍREK  2022. május 29.      563
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ünnepelt az Első Kis-Pesti Kert

Tízéves lett, az ország első önkormányzati közterületen, lakótelepi környezetben kialakított közösségi kertje. Ebből az alkalomból tartottak születésnapi partit szombaton az Irányi és a Bem utca sarkán lévő Első Kis-Pesti Kertben, ahol bemutatták a kert történetéről szóló színes füzetet is.

Ünnepelt az Első Kis-Pesti Kert
A képre kattintva galéria nyílik. (20 kép)

A szomszédos Vass iskola kisdiákjainak tavaszi kertköszöntő műsora után a „műsorvezető” alapító kertész, Elekné Ilovai Gabriella mesélt a kert történetéről, majd a kert „atyja”, az ötletgazda Rosta Gábor beszélt az indulás körülményeiről. Úgy fogalmazott „ez a kert az örökkévalóságnak készült.”

Kispest polgármestere köszöntőjében elmondta, amikor kollégái és Rosta Gábor megkeresték az elképzeléssel, gondolta, hogy ez remek ötlet. Lakótelepi környezetben nemcsak azért fontos, mert az itt élők megtermelhetik maguknak a zöldséget, gyümölcsöket, fűszereket, hanem mert közösséget is alakíthatnak. Bár bizonytalan volt, mennyire sikerül, de bebizonyosodott, hogy jó választás volt, sokan csatlakoztak, és az évek alatt további kertek jöttek létre Kispesten, Budapesten és az országban is. És ami legalább ennyire fontos, közösség, közösségek alakultak – hangsúlyozta Gajda Péter. Az emberek lejárnak a kertekbe, megbeszélik egymással tapasztalataikat a növénytermesztésről, elbeszélgetnek a kertészkedésről, a kerületi vagy országos ügyekről, bármiről. Megmutatják, hogy lakótelepi környezetben is működnek jó közösségek. Bízom benne, hogy még ebben az önkormányzati ciklusban további kertek alakulnak Kispesten, a meglévő négy mellett, amikkel Kispest már eddig is „közösségikert-nagyhatalom” – fogalmazott a polgármester, megköszönve az első kert alapítóinak, kertészeinek a munkát és a közösségépítést, a példamutatást.

A folytatásban Nagy Márta és Darabánné Bagi Szilvia kertészek meséltek a kertészkedésről, élményeikről, a közösségről, majd a 2020-ban elhunyt díszpolgár, Bálint György özvegye, Récsey Antónia nyújtotta át születésnapi meglepetését: egy csokorra valót néhai férje, „Bálint gazda” könyveiből.

Nagy Mária kertvezető az indulás óta eltel időt idézte fel. Azt mondta, hálás a sorsnak, hogy részese lehet ennek a szépségnek, jóságnak. „A kert megnyugvást, kikapcsolódást, sikerélményt ad, a kert kitartásra, felelősségre nevel, aktivizál, ösztönöz, örömet, boldogságot kapsz, törődhetsz másokkal, segíthetsz az embereken, folyamatosan tanulhatsz és megélheted azt a csodát, amit a növényektől kapsz. Kertet építeni annyi, mint egy mások számára is látható, érzékelhető, élvezhető, élvezhetőszép világot, egy kápráztató életegyüttest megteremteni. Aki kertet alkot, az szépséget, maradandót teremt” – fogalmazott.

Az ünnepi programban a vendéglátás mellett kertbemutató séta, csigafuttatás és talicskatologató verseny is szerepelt, a gyerekek pedig Nick Árpád világ- és Európa-bajnok erőemelő felügyelete mellett ügyességi játékokat próbálhattak a kert előtti füves területen.

Részt vett a kerti partin két alpolgármester, Vinczek György és Varga Attila, két önkormányzati képviselő, Rátkay Andrea és Ferenczi István, Kispest korábbi országgyűlési képviselője, Burány Sándor és a jelenlegi honatya, Arató Gergely is.

A közösséget is építő kispesti kertmozgalom 2011-ben rajtolt el az önkormányzat és a Városi Kertek Egyesület összefogásával. 2012-ben nyílt meg Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közösségi kertje, az Első Kis-Pesti Kert. A másodikat Aranykatica Kert néven 2013-ban a Dobó Katica és Arany János utca mentén, az újonnan épült Forrásház mellett alakították ki. A Zengő Kert elnevezésű harmadikat – a Zengő utca és a Kasza utca sarkán – 2014-ben adták át. A negyedik Árnyas Kertet az Eötvös és a Kosárfonó utca közötti KRESZ-parknál 2015-ben vették birtokba a kertészek.