HÍREK  2022. augusztus 11.      451
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Hogyan tovább kispesti katások?

Domokos Márta adószakértővel, bejegyzett könyvvizsgálóval közösen kereshették a megoldást a Kisadózói Vállalkozások Tételes Adójának, a katának, villámgyors és váratlan megváltozásával együtt járó problémákra, döntési helyzetekre, feladatokra azok a kispesti vállalkozók, akik regisztráltak az önkormányzat szerda délutánra szervezett tanácsadói napjára a KMO-ba.

Hogyan tovább kispesti katások?
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

Gajda Péter polgármester rövid köszöntőjében arról beszélt, hogy a politika hozta össze erre a fórumra a kispesti vállalkozókat és az önkormányzatot. Sorstársak vagyunk, keressük meg együtt a megoldásokat, a továbblépés lehetőségeit – mondta, hiszen mindkettőnket sújtanak a kormány át- és végiggondolatlan intézkedései, napról, napra változtatott törvényei, rendeletei, jogszabályai, folyamatos megszorításai, forráselvonásai, amelyek családok megélhetését veszélyeztetik.

Az adószakértő segítségével a találkozó elején közösen átbeszélték az új törvény legfontosabb tudnivalóit, különös tekintettel arra a kérdésre, hogy kit érintenek és kit nem a kata-szabályok változásai, ki maradhat ebben a vállalkozási formában, és kinek kell más megoldást keresnie.

Biztosan kiesnek a katázók közül azok a vállalkozók, akik nem csak magánszemélyeknek nyújtanak szolgáltatásokat, nem főállású egyéni vállalkozók, valamint többek között a közjegyző, az ügyvéd, az ügyvédi iroda, az állatorvos, a betéti társaság, az egyéni cég.

Az új kata, ugyancsak szokatlan módon év közben, szeptember 1-jétől lép életbe, amely különösen gyors döntés elé állítja a vállalkozókat. Nem könnyű sem a döntés, sem pedig a határidők maradéktalan betartása, az ezzel járó adminisztrációs feladatok végrehajtása, számtalan szempontot, lehetőséget kell mérlegelni, figyelembe venni, ezért Domokos Márta óva int mindenkit attól, hogy szakmai segítség, könyvelő nélkül lásson hozzá a cégváltoztatáshoz.

Az egyik ilyen buktató máris az augusztus 31-i szoros határidő a régi katás vállalkozás megszüntetésére, a szükséges számlák kiállítására, a kiszámlázott bevételekkel való elszámolásra, hiszen a régi kata mindenképpen megszűnik, ezt a záróbevallást mindenkinek el kell készítenie akár marad katás vállalkozó, akár nem.

A délután során Domokos Márta több alkalommal is hangsúlyozta: nem teljesen végiggondolt a most kihirdetett törvény, naponta történnek benne változtatások, de rendkívül sok még a megválaszolatlan kérdés is, amelyekre még nem kapott a szakma megnyugtató válaszokat a Pénzügyminisztériumtól. Az már azonban biztos, hogy sem az egészségpénztárak, sem pedig a társasházak nem számítanak magánszemélynek, így a katás vállalkozók pl. a közös képviselők, az egészségügyi szolgáltatást nyújtók, nem adhatnak számlát azoknak munkájuk fejében.

A kora estébe is átnyúló tanácsadói nap résztvevői, akik között volt nyugdíjas tűzvédelmi tanácsadó, mozgásterapeuta, szabásminta-készítő, művelődésszervező, rendezvényszervező, nyelvtanár, nyelviskolát működtető, folyamatosan kérdezhettek, és saját példájukon keresztül mutathatták be nehézségeiket, kérhettek megoldási javaslatokat.

Akik nem tudtak személyesen jelen lenni a KMO-ban tartott tanácsadói napon, a Kispest Város Facebook-oldalon követhették nyomon élőben a délutáni eseményeket.

A 297/2022 Kormányrendelet könnyítései (MK 134. sz. 2022. 08. 09.)

Az előadás anyaga ppt-ben