HÍREK  2023. március 22.      1,027
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Többen vehetik igénybe a szociális támogatásokat

Új alpolgármesterről, a települési támogatásokról és a szociális szolgáltatásokról szóló rendeletek módosításáról is döntött a mai rendkívüli ülésen a képviselő-testület.

Többen vehetik igénybe a szociális támogatásokat
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Napirend előtt köszöntötte Gajda Péter polgármester és két alpolgármester társa, Vinczek György és Varga Attila az alpolgármesteri tisztségről március 21-én lemondott Kertész Csabát. Kertész Csaba a 6. sz. választókörzet önkormányzati képviselőjeként folytatja munkáját, valamint a megválasztották sportért felelős tanácsnoknak is. Ezzel összefüggésben a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletet is módosították.

Új főállású alpolgármestert választott a képviselő-testület: Ternyák András a Demokratikus Koalíció politikusa tölti be a Kertész Csaba lemondásával megüresedett tisztséget.

Több módosításról is döntöttek a képviselők a települési támogatásról szóló rendeletben. A jövedelmek és nyugdíjak emelkedése, továbbá a folyamatosan növekvő árak miatt vált szükségessé a támogatási formák jövedelemhatárainak emelése. A lakhatási támogatás és a gyermekszületési támogatás esetében emelkedett a támogatás összege is, melyet az április 1-től benyújtott kérelmek esetén tud a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda Szociális Csoportja megállapítani a rászoruló kispestiek számára. Az ebek veszettség elleni védőoltására már nemcsak márciusban és szeptemberben nyújthatja be kérelmét a 65 év feletti egyedül élő kispesti lakos, hanem egész évben folyamatosan, és a támogatás összege itt is emelkedett. A védőoltás-támogatás rendszere is átalakul: a rendeletben meghatározott feltételeknek való megfelelés esetén Meningoccocus (agyhártyagyulladás elleni) védőoltás esetén 35.000 forinttal, Pneumococcus (tüdőgyulladás elleni) oltás esetén 14.500 forinttal támogatja az önkormányzat az átoltottságot. Amennyiben a kedvezőbb jövedelemhatárokkal sem fér bele a kispesti lakos a rendeletben meghatározott igénylési feltételekbe, a rendelkezések továbbra is lehetőséget adnak a méltányosság gyakorlására, melyről egyedi elbírálást követően dönt az iroda.

A módosított szociális rendeletbe bekerült a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum új szolgáltatása, a gyermekszállítás, amely azoknak a gyerekeknek lesz elérhető, akik egészségi állapotuk miatt nem képesek igénybe venni a közösségi közlekedést. A szolgáltatás térítésmentes a jogosultak számára. Törvényi kötelezettsége miatt a testületnek minden év április 1-jéig döntenie kell a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum (KSZSZC) és a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat (SKKGSZ) ellátásainak intézményi térítési díjairól. A SKKGSZ idősek nappali ellátása továbbra is ingyenesen vehető igénybe, és az intézmény gondozottjainak sem kell fizetniük, ha lakásukból az intézmény telephelyeire és az intézmény által szervezett rendezvényekre szállítják őket. A KSZSZC Családok Átmeneti Otthonában a lakók kedvezőbb feltételekkel tudják fizetni a lakhatásukért megállapított térítési díjat, ezzel is segítve anyagi nehézségeik rendezését, későbbi önálló otthonba való kiköltözésük elősegítését.

Az élelmiszerárak emelkedése miatt a Kispesti Egyesített Bölcsődék étkezési térítési díjai magasabbak lesznek, azonban kedvezményes étkeztetés igénylésére továbbra is lehetősége van a rászoruló családoknak. A bölcsödét igénybe vevő családoknak 2023-ban sem kell gondozási díjat fizetniük.

A gyermekétkeztetés és a szociális étkeztetés térítési díjai is emelkedtek, azonban ezek csak a KSH inflációs adatait és a vállalkozási szerződésben lefektetett emeléseket tartalmazzák.

Támogatta a testület a Külső-Pesti Tankerületi Központ intézményi átszervezéseit.. A Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola székhelyén (József A. utca) billentyűs, vonós és tekerő, fúvós, vokális, a Berzsenyi utcai telephelyen vonós tanszak indul. A Puskás iskola 1. és 2. évfolyamán a logopédiai osztályok működtetésének törlését javasolta a tankerület. A Móra EGYMI jelenleg is ellát értelmi fogyatékos – egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő – óvodás gyermeket és ép értelmű autista általános iskolai tanulót, azonban ezen feladatok az intézmény alapdokumentumában nem szerepelnek, ezért a tankerületi központ szeretné felvenni ezeket az intézmény alapfeladatai közé.

A zárt ülés előtt Gajda Péter ismertette annak a levélnek a tartalmát, amelyben véleményezte az Országos Kórház Főigazgatóság vezetőjének a szakrendelő állami átvételére vonatkozó megkeresését. A polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat azt szeretné, hogy a Kispesti Egészségügyi Intézet a továbbiakban is önkormányzati fenntartásban működjön.