HÍREK  2023. április 01.      413
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Születésnapján emlékeztek Puskás Ferencre

Kispest Díszpolgárára, az Aranycsapat kapitányára emlékeztek szombaton a KÖKI Terminál előtt álló szobornál.

Születésnapján emlékeztek Puskás Ferencre
A képre kattintva galéria nyílik. (20 kép)

Köszöntőjében Vinczek György alpolgármester arról beszélt, hogy éppen tíz évvel ezelőtt adták át ezt a Puskás-szobrot, Kristóf Lajos szobrász alkotását a KÖKI előtt. Az alpolgármester felidézte Puskás gyermekkorát. Purczerd Ferenc a Bozsik Aréna környékén lakott, legjobb barátja, későbbi csapattársa, a szomszédban lakó Bozsik József volt. A másfél évvel idősebb Bozsikot, az akkori szabályok szerinti korhatárt elérve leigazolta a Kispesti AC kölyökcsapata. Puskás addig könyörgött a klub intézőjének, hogy hamis igazolással bevette őt is a csapatba. Már akkor felfigyeltek tehetségére – tette hozzá Vinczek György.

Emberként is 10-es – mondta el beszédében Kaszás Kálmán, a Budapest Honvéd FC képviseletében. A futballpályán is csillag volt, azonban, ha róla beszélünk nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy milyen remek ember volt, hiszen fantasztikus játéktudása határtalan jószívűséggel párosult.

A Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) képviselő Dunai Antal elmondta, „Öcsi” a példaképe volt, sokat találkozott vele, pályafutása alatt ő is mindig a 10-es mezt viselte.

Bihari Péter, a Puskás iskola intézményvezetője megköszönte Gajda Péternek, hogy az iskolát az ő közbenjárásával nevezhették át tizenöt évvel ezelőtt. Kristóf Lajos szobrásznak pedig megköszönte az ország első Puskás-szobrát az iskolában.

Az ünnepség koszorúzással zárult. Az önkormányzat képviseletében Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester, valamint Paróczai Anikó, Rátkay Andrea és Teknős Ferenc önkormányzati képviselő hajtott fejet a Nemzet Sportolójának emléke előtt.

Koszorút helyezett el a szobor talapzatán: Kispest országgyűlési képviselői, Dr. Hiller István és Arató Gergely, a Budapest Honvéd FC-t képviselő Szurgent Lajos és Kaszás Kálmán, az MLSZ nevében Dunai Antal, a Puskás iskola képviseletében Bihari Péter intézményvezető és Czékmán Balázs intézményvezető-helyettes, Gaál Richárd, a Magyar Futball Akadémia oktatási és szociális igazgatója, Mravik Gusztáv, a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány képviseletében és Bacsó András, a Kispesti Székelyország Tündérkertje Egyesület elnöke.